Rozwiązać równanie.
wiki: Rozwiązać równanie.
7 * 3x + 1 − 5x + 2 = 3x + 4 − 5x + 3
28 lut 17:55
krystek: 7*3x*31−3x*34−5x*52 i dalej samodzielnie prosze.
28 lut 17:56
wiki: no ok, ale wychodzi cos takiego:
21 * 3x − 25 * 5x = 81 * 3x − 125 * 5x
3x = p
5x = q
21p − 25q = 81p − 125q
60p − 100q = 0
6p − 10q = 0
3p − 5q = 0
a takie rownanie ma wiele rozwiazan. co robie zle?
28 lut 18:05
28 lut 18:05
krystek: −60*3
x=−100*5
x
| 3x | | 100 | |
| = |
| i dalej sama |
| 5x | | 60 | |
28 lut 18:09
wiki: 3 * 3x = 5 * 5x
3x+1 = 5x+1
x = −1
dobrze?
28 lut 18:13
28 lut 18:15
Kipic: mam pytanie i prosze o odpowiedz tutaj na stronce widze ze rownania i nierownosci z funkcji
wykladniczej to sa studia
https://matematykaszkolna.pl/strona/3416.html
ale dziwi mnie to ze ja w podreczniku do rozszerzenia z matmy
tez mam takie cos czy to sa studia czy wkoncu nie


i czy trezba sie tego nauczyc

?
28 lut 18:16
krystek: Trzeba!
28 lut 18:21