matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie.
Benjamin:
Rozwiąż równanie:
2
3
−
=4
x+2
x−1
2(x−1)−3(x+2)−4(x+2)(x−1)
=0
(x+2)(x−1)
2x−2−3x−6−4x
2
−4x+8
=0
(x+2)(x−1)
−4x
2
−5x=0 −x(4x+5)
1
x
1
=0 ; x
2
=−1
4
Rozwiązaniem równania jest: x
1
i x
2
. tak?
28 lut 23:05
krystek:
tak ale zał zawsz x+2≠0 x−1≠0
28 lut 23:12