Równanie macierzowe
FredS: wiem że chyba wykraczam poza temat ale zna ktoś sposób na rozwiązanie równania macierzowego (po
uproszczeiu):
A*X=X*B gdzie A i B znamy a X jest niewiadomą.
28 lut 19:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
A,B,X to macierze kwadratowe takich samych wymiarów
jedyna metoda jaka mi przychodzi do głowy −−− wymnożyć 'na chama' i stworzyć n2 równań i to
rozwiązać
28 lut 19:38
Trivial:
Mamy równanie
AX = XB
Dokonujemy diagonalizacji macierzy B do postaci
B = SΛS
−1
gdzie macierz S jest macierzą wektorów własnych, a macierz Λ odpowiadającym im wartości
własnych. Mamy:
AX = XSΛS
−1 / *S
AXS = XSΛ
Dokonujemy podstawienia U = XS
AU = UΛ
Czyli macierz U jest macierzą wektorów własnych macierzy A odpowiadającym wartościom własnym
macierzy B. Czyli żeby istniało rozwiązanie macierze A i B muszą mieć identyczne wartości
własne. Znając U macierz X obliczymy:
U = XS → X = US
−1.
Przykład 2×2 (warunek identycznych wartości własnych spełniony)
Chcemy rozwiązać równanie
AX = XB
Zauważamy, że macierze A i B są osobliwe, zatem λ = 0 jest wartością własną. Ze śladu macierzy
odczytujemy drugą wartość własną: λ = 5. Znajdźmy macierz S.
Bs = λs → (B − λI)s = 0
Dla λ = 5 mamy:
Dla λ = 0 mamy:
Zatem
Poszukajmy wektorów własnych macierzy A.
Dla λ = 5 mamy:
Dla λ = 0 mamy:
A zatem:
Skąd mamy, że rozwiązaniem równania AX = XB jest:
Sprawdźmy rozwiązanie:
Rozwiązanie działa!
28 lut 20:51
Trivial:
Można również zauważyć, że skoro macierze U, S są macierzami wektorów własnych, to również
macierze UD
1, SD
2 (gdzie D
1, D
2 − dowolne macierze diagonalne) są macierzami wektorów
własnych. Stąd mamy:
UD
1 = XSD
2
Czyli X = UD
1D
2−1S
−1 = UDS
−1.
Zatem postać ogólna rozwiązania przykładu to:
28 lut 21:32