Liczba całkowita
Paweł: Wykaż, że liczba a=√7+4√3+√7−4√3 jest całkowita
za nic mi nie moze wyjsc całkowita, jak to zrobic?
28 lut 17:55
aniabb: podniesc całość do kwadratu
28 lut 17:56
Kejt:
7+4√3=(2+√3)2
a=√(2+√3)2+√(2−√3)2=|2+√3|+|2−√3|=2+√3+2−√3=4
28 lut 18:00
Kipic: albo można tak zrobić że sie to co jest pod pierwiastkiem ze wzorów skróconego mnożenia
zamienić więc bedzie a=
√(2+√3) +
√(2−√3) więc a=l2+
√3l+l2−
√3l teraz oszacujmy
wartosc bezwzgledna wiec :
a=2+
√3 +2−
√3
a=4 wiecd jest to liczba calkowita
28 lut 18:00
Paweł: nadal mi nie wychodzi gdzies robie błąd mógłbys mi to rozpisać?
28 lut 18:01
Paweł: Dziękuję Kejt dziękuje Kipic!
28 lut 18:02