Wyznacz funkcję odwrotną
vinsky: Proszę o pomoc w rozwiązaniu działań na wyznaczanie funkcji odwrotnej : ) Z góry dziękuje.
1) y=3−2lnx co należy zrobić z 2 przed lnx? czy przenosimy ją na lewą stronę wraz z 3?
tzn.
y−3+2=lnx −> ey−1=x −> wynik końcowy: y=ex−1
2) y=2+e−x
3) y=3−ex−1 wynik: y=lnx−2
2x−3
4) y=
x+2
28 lut 01:02
asdf: y = 3 − lnx
y = lne3 − lnx
e3
y = ln(
)
x
e3
lney = ln(
)
x
ey = e3{x}
x = e3 − y
funkcja odwrotna:
y = e3−x
28 lut 01:11
asdf: .. źle przepisałem
y = 3 − lnx2
y = lne3 − lnx2
vinsky: Nie rozumie skąd z 3 zrobiłeś lne3. Próbowałem coś pogrzebać i wynik w przykładzie:
y=3−2lnx
y=3−lnx2
ey−3=x2
x2=ey−3
x=√ey−3
wynik: y=√ex−3
Dobrze a co z pozostałymi zadaniami? Proszę o pomoc