trrr
trygonoomomometria: | | 2 | |
cos( |
| π+288π) jak to rozwiazać? |
| | 3 | |
28 lut 21:28
asdf: 288 = 2*144 =4*72=8*36=16*18=32*9
9 = 2*4 + 1
| | 2 | | 2 | | π | |
cos ( |
| π + 1π) = trzecia ćwiartka: − cos( |
| π) = − cos(π − |
| ) = druga ćwiartka, |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | π | |
czyli minus*minus = plus ⇒ cos( |
| ), jak cos to poprawcie mnie |
| | 3 | |
28 lut 21:50
asdf: sorry, źle zrobiłem...
16*8 = 32*9..wielokrotność 2π, czyli bedzie same 2/3π
28 lut 21:52
aaa: cos(23π+288π)=cos(23π) − druga ćwiartka cos ujemny −12
28 lut 22:00