oblicz sumę wyrazów ciągu
Piotrek: Witam. Proszę o pomoc w zadaniu:
W ciągu geometrycznym (a, b, c, d) zachodzą równości: b3 + c3 = 288 i ad = 24. Oblicz a + d
28 lut 09:59
aniabb:
b=aq
c=aq2
d=aq3
a3q3+a3q6=288
a*aq3=24
a3q3(1+q3)=288
a*24*(1+q3)=288
a(1+q3)=12
aq3=24/a
a+24/a=12 //*a
a2−12a+24=0
Δ= 48
a= 6−2√3 lub a= 6−2√3
28 lut 10:19
aniabb: więc q = 2+√3 lub q = 2−√3
zatem a+d =
6−2√3 + (6−2√3)*(2+√3)3 = 72+36√3
lub
6+2√3 + (6+2√3)*(2−√3)3 = 72−36√3
28 lut 10:49
Piotrek: Dziękuję za pomoc
28 lut 10:51