BRYLY OBROTOWE
Albi: 3) Dany jest trójkąt abc w którym kąt acb = 120 stopni, |AB| =√31 i |AC| = 1 . Trójkąt ten
obrócono wokół prostej zawierającej najkrótszy bok. Oblicz objętość otrzymanej bryły
28 lut 20:14
Albi: pomoze ktos ?
28 lut 20:53
dero2005:

oznaczenia:
|AC| = 1 = c
|AB| =
√31 = a
|BC| = b
|OB| = r
|OC| = h
1
|OA| = h
2
a
2 = b
2 + c
2 − 2bccos120
o
po policzeniu
b = 5
r
2+h
22 = a
2
r
2 + h
12 = b
2
h
2−h
1 = c
po policzeniu
h
1 =
52
h
2 =
72
r =
52√3
sprawdź obliczenia
28 lut 21:42
mateusz: Objętość jest źle obliczona.V=
254π
10 wrz 22:24