b
Benuś: 1.Koszt wynajęcia autokarru na wycieczkę wynosił 1500zł.Pięciu uczniów nie pojechało na
wycieczkę i wtedy kazdy z pozostałych uczniów doplacił 10 zł wiecej.oblicz ilu uczniow jest w
tej klasie i jaki był pierwotny koszt autokaru przypadający n jednego ucznia
3.dany jest odcinek o koncach A+(−5,−3),B=(7,1)
a) wyznacz rownanie prostej,w której zawarta jest symetralna tego odcinka.
b)wyznacz równanie okręgu o średnicy AB
28 lut 14:01
aniabb:
u*k=1500
(u−5)(k+10)=1500
uk+10u−5k−50=1500
1500+10u−5k−50=1500
2u−k−10=0
k=2u−10
u(2u−10)=1500
2u
2−10u−1500=0
Δ=100+12000=12100
√Δ=110
| | 10+110 | |
u= |
| =30 uczniów drugi jest ujemny odrzucamy |
| | 4 | |
k= 2*30−10=50
28 lut 14:09
aniabb:

symetralna y= −3x+2 (niebieska)
okrąg (x−1)
2+(y+1)
2=40
28 lut 14:13
Janek191:
z.1
x − początkowa liczba uczestników wycieczki
y − początkowy koszt autokaru przypadający na jednego uczestnika
Mamy
( x − 5)*(y + 10) = 1 500
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x*y + 10 x − 5 y − 50 = 1 500
| | 1500 | |
1500 + 10 x − 5* |
| − 50 = 1 500 |
| | x | |
| | 7500 | |
10 x − |
| − 50 = 0 / * x |
| | x | |
10 x
2 − 7500 − 50 x = 0 / : 10
x
2 − 5 x − 750 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−
Δ = (−5)
2 − 4*1*( − 750) = 25 + 3000 = 3 025
√Δ = 55
x = ( 5 + 55)/2 = 30
−−−−−−−−−−−−−−−−
y = 1 500 : 30 = 50
−−−−−−−−−−−−−−
Odp. Pierwotny koszt wynajęcia autokaru przypadający na jednego ucznia
był równy 50 zł.
28 lut 14:27
Janek191:
z.1
x − początkowa liczba uczestników wycieczki
y − początkowy koszt autokaru przypadający na jednego uczestnika
Mamy
( x − 5)*(y + 10) = 1 500
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x*y + 10 x − 5 y − 50 = 1 500
| | 1500 | |
1500 + 10 x − 5* |
| − 50 = 1 500 |
| | x | |
| | 7500 | |
10 x − |
| − 50 = 0 / * x |
| | x | |
10 x
2 − 7500 − 50 x = 0 / : 10
x
2 − 5 x − 750 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−
Δ = (−5)
2 − 4*1*( − 750) = 25 + 3000 = 3 025
√Δ = 55
x = ( 5 + 55)/2 = 30
−−−−−−−−−−−−−−−−
y = 1 500 : 30 = 50
−−−−−−−−−−−−−−
Odp. Pierwotny koszt wynajęcia autokaru przypadający na jednego ucznia
był równy 50 zł.
28 lut 14:29