trygonometria
ble ble: Wykaż ze dla dowolnego kata ostrego α wartosc wyrazenia ===
sinα*(p1−cos2α1+cosα+{1+(p1−sin2α)}{sinα} jest liczba naturalna
28 lut 11:41
Kejt: przepisz to jeszcze raz..
28 lut 11:44
ble ble: Wykaż ze dla dowolnego kata ostrego α wartosc wyrazenia ===
| | √1−cos2α | | 1+√1−sin2α | |
sinα*( |
| )+ |
| jest liczba naturalna? |
| | 1+cosα | | sinα | |
28 lut 11:46
Kejt: liczyłeś coś?
28 lut 12:01
ble ble: nie wiem od czego sie zabrac wogole
28 lut 12:02
Kejt:
| | √sin2x | | 1+√cos2x | | sin2x | | 1+cosx | |
sinx* |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | 1+cosx | | sinx | | 1+cosx | | sinx | |
| sin3x | | (1+cosx)2 | | sin3x+1+cosx | |
| + |
| = |
| = |
| (1+cosx)sinx | | sinx(1+cosx) | | sinx(1+cosx) | |
na razie dalej nie mam pomysłu..możliwe, że gdzieś się walnęłam..
28 lut 12:03
ICSP: sin
3x = sinx(1 − cos
2x) = sinx(1 − cosx)(1 + cosx)
i jedziesz dalej
Kejt
28 lut 12:05
ble ble: i to wyjdzie dalej 1+cosx+1+cosx ? czy nie mozna tak skrocic?
28 lut 12:11
Kejt: o kurde..faktycznie

dziękuję
| sinx(1−cosx)(1+cosx)+(1+cosx)2 | |
| = |
| sinx(1+cosx) | |
| (cosx+1)(sinx(1−cosx)+cosx+1) | | sinx−sinxcosx+cosx+1 | |
| = |
| |
| sinx(1+cosx) | | sinx | |
chyba coś zepsułam..
28 lut 12:16
ICSP: nic nie popsułaś xD
| | π | | √3 | | 1 | |
Biorę x = |
| i mam : sinx = |
| oraz cosx = |
| i wychodzi że wartośc tego |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
wyrażenia to : |
| (1 + 2√3) |
| | 2 | |
Przykład jest zatem źle przepisany.
28 lut 12:19
ble ble: | sinx−sinxcosx+cosx+1 | | sinx(1−cosx)+cosx+1 | |
| = |
| =1−cosx +cosx+1 |
| sinx | | sinx | |
28 lut 12:22
ble ble: nie rozumiem..
28 lut 12:23
aniabb: | | 2−6+3+1 | |
nie wiedziałam że |
| to 1−3+3+1 =2 wydawało mi sie że zero  |
| | 2 | |
28 lut 12:26
ble ble: a mi wyszlo ze √3
28 lut 12:42
aniabb: jak tak skracasz jak powyżej to może Ci wyjść cokolwiek
28 lut 12:43
ble ble: mi tak wyszlo jak podstawilam za cos x i sin x
28 lut 12:45
aniabb: no to nie wykazałaś że jest naturalna
28 lut 12:51
ble ble: aha no dobra

juz troche ogarnelam o co chodzi

dzieki
28 lut 12:52