funkcje
martynxx: Uzasadnij że funkcja f(x)=ax+b, gdzie x∊R, a,b są ustalonymi liczbami rzeczywistymi jest
a)rosnąca ⇔ a>0
b)malejąca ⇔ a<0
c)stała ⇔ a=0
d)różnowartościowa ⇔ a≠0
28 lut 10:57
aniabb: a) zał. x2−x1>0 wtedy rosnąca gdy f(x2)>f(x1) wiec f(x2)−f(x1)>0
dowód
f(x2)−f(x1)=ax2+b−(ax1+b) =ax2+b−ax1−b=ax2−ax1=a(x2−x1)
nawias większy od zera z założenia, więc całość >0 gdy a>0
b)zał. x2−x1>0 wtedy malejąca gdy f(x2)<f(x1) wiec f(x2)−f(x1)<0
dowód
f(x2)−f(x1)=ax2+b−(ax1+b) =ax2+b−ax1−b=ax2−ax1=a(x2−x1)
nawias większy od zera z założenia, więc całość <0 gdy a<0
c) zał. x2−x1>0 wtedy stała gdy f(x2)=f(x1) wiec f(x2)−f(x1)=0
dowód
f(x2)−f(x1)=ax2+b−(ax1+b) =ax2+b−ax1−b=ax2−ax1=a(x2−x1)
nawias większy od zera z założenia, więc całość =0 gdy a=0
d)zał. x2−x1>0 wtedy różnowartościowa gdy f(x2)≠f(x1) wiec f(x2)−f(x1)≠0
dowód
f(x2)−f(x1)=ax2+b−(ax1+b) =ax2+b−ax1−b=ax2−ax1=a(x2−x1)
nawias różny od zera z założenia, więc całość ≠0 gdy a≠0
28 lut 11:11