matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granicę ciągu
bob:
1
1
1
oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym an=
+
+...+
√
1
+
√
2
√
2
+
√
3
√
n−1
+
√
n
28 lut 11:20
Kejt:
a
1
+a
n
S
n
=
*n
2
1
1
+
1+
√
2
√
n−1
+
√
n
S
n
=
*n=...
2
28 lut 11:48
ICSP:
.... Muszę Cie rozczarować
Kejt
to nie jest ciąg arytmetyczny otóż mamy :
1
1
1
+
+ ... +
=
√
2
+ 1
√
3
+
√
2
√
n
+
√
n−1
=
√
2
−1 +
√
3
−
√
2
+ ... +
√
n
−
√
n−1
=
√
n
− 1 wniosek ?
28 lut 11:52
Kejt:
zapomniałam o tym..że mogą być dwa rodzaje ciągów
28 lut 11:57