kula
segregator: Proszę Was o pomoc w zadaniu:
oblicz o ile % zwiększy się objętość kuli jeżeli jej promień zwiększymy dwukrotnie?
Dziękuję!
28 lut 19:29
Mateusz: | | 4 | |
Vkuli= |
| πr3 teraz jak zwiekszymy promien kuli dwukrotnie to jakie wyrazenie na V |
| | 3 | |
| | V' | |
otrzymamy  Oznacz je sobie np jako V' i zbadaj stosunek |
| co otrzymałes  |
| | V | |
28 lut 19:35
segregator: V1=pi*r2
V2=Pi*(2r)2=4pi*r2
(V2/V1)*100%= po skróceniu 4*100%=400%
czy to będzie dobre rozwiązanie tego zadania?
13 mar 15:45
Basia:
objętość nie pole powierzchni
13 mar 16:31
segregator: Więc jakie będzie rozwiązanie?:(
15 mar 09:09
irena_1:
Dwie kule to bryły podobne.
Stosunek objętości brył podobnych jest równy sześcianowi skali podobieństwa.
Jeśli promień kuli zwiększymy 2 razy, to objętość wzrośnie 23=8 razy.
V2=8V1=800%V1
Objętość wzrośnie o 700%
15 mar 09:27
?: Czy to jest poprawna odpowiedź?
15 mar 19:26