Funkcja Wykładnicza
Kipic:

Takie tam z Matematyką

Rzwiąż graficznie nierówność f(x)≤f(g)
f(x) = 2
x+2 g(x)=3x+5 (w g(x) jest funkcja liniowa nie pomyłka)
Wiec rusuje oba wykresy <RYSUNEK>
f(x) = 2
x+2 czerwony
g(x)=3x+5 niebieski
I moje pytanie polega na tym czy to co zaznaczyłem na zielono to czy to jest rozwiazanie tego
:
f(x)≤f(g)


i jak je odczytać

?
Z góry dziękuje za pomoc
28 lut 17:10
PW: Źle narysowałeś wykres funkcji 2x+2 (w zerze wartość 4, a jedynce już 8)
A nie wydaje Ci się, że przetną się jeszcze w jednym punkcie? Np. 22+2=24 to jednak
więcej niż 3•2+5
28 lut 17:28
Kipic: no tak funkcja na wykresie to y= 2x zapomnialem ze jeszcze trzeba przesunać o wektor [−2;0]
i wtedy by się zgadzało ale nie wiem o co chodzi z tym 3*2+5
28 lut 17:37
Kipic: napewno wykresy przecinają się w punktach (−1;2) i (1;8) to jak teraz obliczyć tą zależnośc
f(x)≤f(g) czy to jest pod prosta g(x) = 3x+5

28 lut 17:45
Kipic: genaralnie w odpowiedziach jest x∊<−1;1> no i wiem że jest to poprostu przedział w którym te
obie się przecinają Czy dobrze rozmumuję

?
28 lut 17:50
krystek:

obrazowo : podaj dla jakich x wartości czarnej funkcji są większe od wartości czerwonej
28 lut 17:51