matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Benjamin:
Rozwiąż równanie:
x+2
3
=
2x
x−1
(x+2)(x−1)−6x
=0
2x(x−1)
D=R\{0,1}
x
2
+x−2−6x
=0
2x(x−1)
(x
2
−5x−2)2x(x−1) = 0
5−
√
33
5+
√
33
x
1
=
; x
2
=
; x
3
=0 ; x
4
=1
2
2
Odp.Rozwiązaniem równania jest: x
1
,x
2
. czy wszystko się zgadza?
28 lut 20:13
stefania:
raczej tak
28 lut 20:16