Ostrosłup prawidłowy czworokatny
t3rror: Sciana boczna ostroslupa prawidlowego czworokatnego jest nachylona do plaszczyzny podstawy tego
prostopadloscianu pod katem α takim ze sinα=2/3. Krawedz podstawy ma dlugosc 10. Wyznacz
objetosc i pole powierzhcni bocznej bryly.
28 lut 19:25
dero2005:
ostrosłup czy prostopadłościan?
28 lut 19:28
t3rror: Tak mam zapisane zadanie
28 lut 19:30
dero2005:

załóżmy, że to jest ostrosłup
a = 10
h
2 + (
a2)
2 = h
s2
(
23h
s)
2 + (
a2)
2 = h
s2
h
s = 3
√5
P
b = 2a*h
s = 60
√5
28 lut 20:52