ułamki zwykłe
konk: Zapisz w postaci nieskracalnego ułamka zwykłego liczbę: 0,75; 12,5%; 0,34; 45%; 0,22222… 0,
77777…; 0,3232323232…; 0,6565656565…; 0,123123123123…; 0,987987987987… .
28 lut 09:37
Janek191:
bo
x = 0, 222222...
10x = 2,22222...
10x − x = 2,22222.... − 0,22222... = 2
9 x = 2
−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−
bo
x = 0,32323232...
100 x = 32,323232....
100 x − x = 32,323232... − 0,323232... = 32
99x = 32
−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 123 | | 41 | |
0,123123123... = |
| = |
| |
| | 999 | | 333 | |
bo
x = 0,123123123...
1000 x = 123,123123123...
1000 x − x = 123
999 x = 123
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 987 | | 329 | |
0,987987987... = |
| = |
| |
| | 999 | | 333 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
28 lut 10:02
Janek191:
Rozwiązanie jest na poziomie gimnazjum.
28 lut 10:04