macierze
Angie: Tak dobrać parametr m nalezy do N, aby wyznacznik macierzy C był równy 3 jeśli:
| −1 0 2 |
C= | −3 −1 m+1 |
| 2 m 3 |
28 lut 04:06
Angie:
| −1 0 2 |
C= | −3 −1 m+1 |
| 2 m 3 |
28 lut 04:08
Janek191:
det C = 3 + 0 − 6 m − ( − 4) − 0 − ( − m*( m + 1)) = 3 − 6m + 4 + m*( m + 1) =
= 7 − 6m + m2 + m = m2 − 5m + 7
m2 − 5m + 7 = 3
m2 − 5m + 4 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−
Δ = ( −5)2 − 4*1*4 = 25 − 16 = 9
√Δ = 3
m = ( 5 − 3)/2 = 1 ∊ N
m = ( 5 + 3)/2 = 4 ∊ N
Odp. m = 1 lub m = 4
=====================
28 lut 07:59
Angie: i to naprawde wszystko?
28 lut 11:30
aniabb: tak
28 lut 11:30
Angie: Dziękuje
28 lut 11:34