Prawdopodobieństwo - podzielne przez 3
agentuss: Dane sa zbioty A= {1,3}, B={2,5,7}, C={0,3,6,9}. Ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych,
ktorych pierwsza cyfra nalezy do zbioru A, druga do zbioru B, a trzecia do zbioru C. Ile jest
liczb podzielnych przez trzy?
Czyżby trzeba było wypisywać je wszystkie czy jest jakiś inny sposób?
28 lut 16:44
Mila: 2*3*4=24
Pomyśl, kiedy liczba jest podzielna przez 3?
{120,123,

?
28 lut 21:11
test: test
28 lut 21:12
oldboy: Podzielna jest wtedy kiedy suma cyfr dzieli się przez 3 − to wiem. Ale chodzi mi oto czy trzeba
wypisywać zdarzenie i potem sprawdzać czy da się to zrobić jakoś inaczej?
1 mar 00:41
Mila:
Możesz rozważać:
1) suma 3 liczb postaci: 3k − nie wystąpi
2) suma 3 liczb postaci 3k+1,2l+2,3k − 1*2*4=8
3) suma 3 liczb postaci 3k+1 − nie wystąpi
1 mar 19:31