Trójkąty
Dude1337: 1)
Oblicz najdłuższą i najkrótszą wysokość w trójkącie o bokach 6,8,12.
Wiem że to nie trójkąt prostokątny, ułażyłem następujące zależności:
x+y=12
x2+h2=62
y2+h2=82
Co mam dalej z tym zrobić?
2)
Udownodnij że w trójkącie prostokątnym wysokość poprowadzona z wierzchołka który leży na
przeciw przeciw prostokątnej(najmniejsza wysokość w tym trójkącie) wynosi h = √xy
28 lut 21:24
28 lut 21:34
Tad:
a drugie .... to przynajmniej przepisz porządnie
28 lut 21:40
pigor: ... np. tak : 2p=6+8+12= 26 obwód danego Δ, to
ze wzoru Herona S
Δ=
√13(13−6)(13−8)913−12)=
√13*7*5, zatem
12*12h
12=
√65*7 ⇒
h12= 16p{65*7 − wysokość względem boku dł.12 ;
12*h
6=
√65*7 ⇒
h6= 13√65*7 − wysokość względem boku dł.6
przy czym
h12 − najdłuższa , zaś
h6 − najkrótsza szukana wysokość Δ. ...
28 lut 21:41
Dude1337:

wykaż że h =
√xy
28 lut 21:43
pigor: ... zjadłem 6 w równaniu 12*6h6= √65*7. ...
28 lut 21:43
Eta:
pigor .... zjedz
28 lut 21:45
28 lut 21:46
pigor: ... w 2) wysokość h dzieli Δ prostokątny na 2 ΔΔ
podobne tak, że
hx=
yh ⇔ h
2=xy ⇒ h=
√xy c.n.w. . ...
28 lut 21:46
Dude1337: @Eta, @ pigor @Tad DZIĘKI WIELKIE! Dzięki Wam mogę dziś iść spokojnie spać nie martwiąc się o
jutrzejszą matmę. Jeszcze raz wielki dzięki.
28 lut 21:48
pigor: ... o, z rozkoszą to robię, dziękuję Eta . ... :0
28 lut 21:49
Janek191:
z.1
Inny sposób − bez wzoru Harona
a = 12
b = 8
c = 6
h
1 − wysokość do boku o długości a = 12
Mamy
x
2 + h
12 = 6
2 = 36 ⇒ h
12 = 36 − x
2
( 12 − x)
2 + h
12 = 8
2 = 64
zatem
144 − 24x + x
2 + 36 − x
2 = 64
24x = 116
x = 116/24 = 29/6
| | 29 | | 1296 | | 841 | | 455 | |
h12 = 36 − ( |
| )2 = |
| − |
| = |
| |
| | 6 | | 36 | | 36 | | 36 | |
więc
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Pole trójkąta
| | √455 | |
P = 0,5 a*h1 = 0,5*12* |
| = √455 |
| | 6 | |
h
2 − wysokość do boku o długości b = 8
P = 0,5 * b *h
2 = 0,5 *8 *h
2 = 4 h
2
więc
4 h
2 =
√455
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
h
3 − wysokość do boku o długości c = 6
P = 0,5 * c * h
3 = 0,5 *6*h
3 = 3 h
3
więc
3 h
3 =
√455
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Najdłuższa wysokość to h
3 , a najkrótsza − h
1
=========================================
28 lut 22:11
Janek191:
Do Pigora − h12 jest najkrótsza, a h6 jest najdłuższa.
28 lut 22:15
Janek191:
Wzór Herona .
28 lut 22:16
pigor: ..., dziękuję
Janek191 i przepraszam autora tematu , no jasne, bo
6<8<12 ⇒ h
6<h
8>h
12 i tak miało być, ale mój translator w mojej pamięci
RAM − niestety − chyba zaczyna szwankować, czas się ...

leczyć
1 mar 12:30