dziedzina
konk: Określ dziedzinę formy zdaniowej δ i wyznacz zbiór, w którym forma δ jest prawdziwa, gdy:
a) δ (x): x jest liczbą pierwszą mniejszą od 30
b) δ (x): x4 > 1
c) δ (x): x<−3⇒x2>9
d) δ (x): x ma wszystkie kąty i boki równe
e) δ (x,y): x+4≤2y
f) δ (x,y): x2 + y2 < 4
28 lut 10:27
aniabb:
a) D = N
P={2,3,5,7,11,13,17,19,23,29}
b) D=R
P=(1;∞)
c) D=R
P=(−∞;3)
d) D=zbiór figur płaskich
P=wielokąty foremne
e) D=R2
P= wszystkie punkty poniżej i na prostej y=x/2+2
f) D=R2
P= punkty z wnętrza koła o promieniu 2 i środku w (0,0)
28 lut 11:02