Wzór na sinus
karkat: Czy zawsze stosuje się wzór x=π−p +2kπ ,gdzie p jest rozwiązaniem sinx=a ?
28 lut 23:51
Bogdan:
sinx = sinα ⇒ x = α + k*2π lub x = π − α + k*2π
stosuję zapis k*2π zamiast 2kπ, liczbowo to jest to samo, ale w zapisie k*2π widać
okres 2π
28 lut 23:58
PW: sinx=1
| | π | | π | |
Pierwiastkiem − jedynym na przedziale <0,2π) − jest x= |
| , natomiast π− |
| oznacza to |
| | 2 | | 2 | |
samo, nie ma potrzeby pisania dwóch serii pierwiastków.
sinx=0
Na przedziale <0,2π) są dwa pierwiastki: 0 i π. Serie 0+2kπ i π−0+2kπ są różne, ale π−π+2kπ
pokrywa się z tą pierwszą, więc nie ma czterech serii pierwiastków, lecz dwie, które w dodatku
można w sposób skompresowany napisać jako jedną: x=kπ.
Czy o to pytałeś(aś)?
1 mar 00:16
karkat: Tak,dzięki bardzo!
1 mar 00:18