analityczna
eRka: Dany jest trojkat ABC gdzie A(−8,−2) B(4,−2), C(−8,3).
a) opisz za pomoca ukladu nierownosci trojkat ABC
b) oblicz glugosc promienia okregu opisanego na trojkacie ABC.
28 lut 14:19
Tad:
Wyznaczaj równia prostych i układ
28 lut 14:34
eRka: | | 2 | | 3 | |
Rownania prostych mam: x=−8, y=−2, y=−2 |
| x +7 |
| |
| | 5 | | 5 | |
Ale w poleceniu jest napisane uklad nierownosci a nie rownan. O co tu chodzi?
28 lut 15:06
eRka: b) potrafie zrobic, ale niech mi ktos a) wytlumaczy, prosze
28 lut 15:12
Mila:

A(−8,−2) B(4,−2), C(−8,3).
prosta BC:
y=ax+b
−2=4a+b
| | −5 | | −1 | |
3=−8a+b ⇔−5=12a⇔a= |
| i b= |
| |
| | 12 | | 3 | |
x≥−8 na prawo od prostej x=−8
y≥−2 powyżej prostej y=−2
| | −5 | | 1 | | −5 | | 1 | |
y≤y= |
| x− |
| poniżej prostej y= |
| x− |
| |
| | 12 | | 3 | | 12 | | 3 | |
BC
2=5
2+12
2
BC=13
| | 13 | |
r= |
| połowa przeciwprostokatnej |
| | 2 | |
28 lut 22:44
Mila:
| | −5 | | 1 | |
powinno być:y≤ |
| x− |
| |
| | 12 | | 3 | |
28 lut 22:48