Podaj wzór, dziedzinę i zbiór wartości funkcji.
Jakub: Funkcja f przyporządkowuje liczbom n mniejszym od 10 liczbę dwuelementowych kombinacji zbioru
n−elementowego. Podaj wzór, dziedzinę i zbiór wartości tej funkcji oraz określ jej
monotoniczność.
28 lut 07:56
Jakub: Pomocy! Nie rozumiem tego
28 lut 11:32
aniabb:
D={1,2,3,4,5,6,7,8,9}
ZW={1,6,10,15,21,28,36}
rosnąca
28 lut 11:41
aniabb: ale chyba przydałoby się uwzględnić powtórzenia..bo dla n=1 musiały być
więc
D={1,2,3,4,5,6,7,8,9}
ZW={1,3,9,14,20,21,35,42}
rosnąca
28 lut 11:45
pigor: | | | |
... f(n)= | = 12n(n−1)= 12n2−12n , |
| | |
dziedzina D={n∊N: 2≤ n<10}= <2;9> ,
| | | | | | | |
zbiór wartości Zw.= { | , | , ... , | }= {1,3,6, 10, 15, 21,28,36} . ... |
| | | | |
28 lut 11:50
28 lut 11:56
pigor: .. a ja olewam wikipedie itp. twory

gdzie tu w treści zadania pisze ... z powtórzeniami ,
no i masz w mianowniku n−2 , to n=1
28 lut 12:02
Jakub: Dzięki bardzo! Już załapałem
28 lut 12:04
aniabb: skoro nie pisze, że dla większych od 1 to zostaje tylko opcja z powtórzeniami .. wtedy
mam{(1,1)} czyli 1 taką możliwość
28 lut 12:50
Jakub: Sorki. Już się pogubiłem.
To jak w sumie powinno być?
28 lut 14:43