Prawdopodobieństwo - pomocy!
grzybek: Klasa Lolka liczy n osób, wśród których jest sześciu chłopców. na uroczystość szkolną należy
wybrać dwuosobową delegację, losując kolejno dwa spośród n losów oznaczonych numerami uczniów
w dzienniku szkolnym. Prawdopodobieństwo, że wśród wylosowanych osób będzie dokładnie 1
chłopiec, wynosi 37. Oblicz, ile dziewcząt jest w klasie Lolka, wiedząc, że jest ich
więcej niż chłopców.
28 lut 22:30
pigor: ... otóż z warunków zadania masz np. równanie
| | 3 | |
| = |
| in>6 − szukana liczba dziewcząt ⇒ |
| | 7 | |
| | | |
⇒ 3* | = 7*6(n−6) ⇔ 12n(n−1)= 14(n−6) ⇔ n2−n= 28n−28*6 ⇔ |
| | |
⇔ n
2−29n+28*6= 0 i Δ=169 ⇒ n=
12(29−13)= 8 lub
n= 21 − szukana
liczba uczniów w klasie Lolka, w tym 21−6=
15 dziewcząt. ...
28 lut 23:00
grzybek: dzieki wielkie

nawet nie wiesz jak wiele ci zawdzieczam przez to
28 lut 23:02