matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
podobieństwo pól
Magda:
Odcinki KL i MN są równoległe do podstawy AB trójkąta ABC. Stosunek pól figur KLC, MNLK i ABNM w podanej kolejności wynosi 1:8:7 Oblicz stosunek długości odcinków |KL| : |MN| : |AB|.
28 lut 17:20
Magda:
no pomóżcie!
28 lut 17:41
Mila:
P
ΔKLC
=x P
MNC
=x+8x=9x P
ABC
=1x+8x+7x=16x
P
ΔKLC
x
1
1
=
=(
)
2
=k
2
=⇔ΔKLC∼ΔABC w skali
⇔
P
ABC
16x
4
4
1
KL=
|AB|⇔|AB|=4|KL|
4
P
ΔKLC
x
1
1
1
=
=
=(
)
2
⇔ΔKLC∼ΔMNC w skali
⇔
P
ΔMNC
9x
9
3
3
1
KL=
MN⇔MN=3|KL|
3
stąd: |KL|: |MN|: |AB|=|KL|: (3|KL|): (4|KL|)=1: 3: 4
28 lut 22:11