Rozwiąż równanie:
Benjamin: Rozwiąż równanie:
| (3x−1)(x−3)−4(2x+5) | |
| =0 |
| (2x+5)(x−3) | |
| 3x2−10x+3−8x−20 | |
| =0 |
| (2x+5)(x−3) | |
| | 9−2√33 | | 9+2√33 | | 1 | |
x1= |
| ; x2= |
| ; x3=−2 |
| ; x4=3 |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
wszystko jest ok?
28 lut 22:24
Aga1.: Nie.
28 lut 22:29
Tad:
.... OCZYWIŚCIE ....
ŻE NIE
!]
28 lut 22:30
Benjamin: Gdzież tu jest błąd?
28 lut 22:35
Tad:
Ułamek przyjmuje wartość ZERO .... kiedy licznik jest równy ZERO
PAMIĘTAJ CHOLERO ... NIE DZIEL PRZEZ ZERO −

Przecież chyba po to liczyłeś dziedzinę
28 lut 22:37
Aga1.: Po wyznaczeniu dziedziny ja liczyłabym z proporcji
(3x−1)(x−3)=4(2x+5)
28 lut 22:41
Benjamin: Wybacz ale dzisiaj śpię.

pomyliło mi się z nierównościami ...
Mamy po prostu x
1 i x
2 które należą do rozwiązania

tak?
28 lut 22:41
Aga1.: tak.
28 lut 22:42
Benjamin: dzięki, i przepraszam, że zajmuje głowy banałami
28 lut 22:45