Zadanie maturalne
dryndryn: Mam problem z zadaniem − Dany jest wielomian W(x) stopnia n>2, którego suma wszystkich
współczynników jest równa 4, a suma współczynników przy potęgach o wykładnikach nieparzystych
jest równa sumie współczynników przy potęgach o wykładnikach parzystych. Wykaż, że reszta R(x)
z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)=(x+1)(x−1) jest równa R(x)=2x+2.
Wiem, że to pierwsze zawiłe zdanie oznacza po prostu, że w tym wielomianie W(1)=4, a W(−1)=0.
28 lut 18:17
dryndryn: Jest mi ktoś w stanie pomóc?
28 lut 18:25
dryndryn: ?
28 lut 18:46
Pts: Odświeżam, może teraz jest ktoś w stanie pomóc?
10 mar 18:28
małgolaa: w(1)=4
w(−1)=0
w(x)=q(x)p(x)+r(x)
I zał.: w(1)=4
w(1)=q(x)(1+1)(1−1)+ (2+2)
↑
to się zeruję więc:
w(1)=4
czyli udowodniliśmy to pierwsze założenie
II zał: w(−1)=0
w(−1)=q(x)(−1+1)(−1−1)+ (−2+2)
↑
zeruje się znowu więc:
w(−1)=0
czyli drugie założenie udowodnione.
11 mar 16:37
Pts: Ruszyłem trochę głową i przedstawię swoje rozumowanie, wydaje mi się że w zadaniu trzeba
dowieść tego iż reszta z dzielenia tego wielomianu jest równa 2x+2...
Tak, jeżeli dzielimy wielomian przez dwumian to reszta musi mieć postać liniową tzn. nasze
R(x)=ax+b
Z treści zadania wiemy, że W(1)=4 i W(−1)=0 (drugie założenie wynika z tego, że suma
współczynników parzystych i nie parzystych jest równa).
Tak więc:
W(x)=p(x)(x−1)(x+1) + R(x)
Podstawiając 1 i −1 Otrzymamy:
W(−1)=p(x)(−1−1)(−1+1)−a+b=0 ⇒a−b=0⇒a=b
W(1)=p(x)(1−1)(1+1)+a+b=4⇒a+b=4
Powstał układ dwóch banalnych równań:
a+b=4
a=b
Czyli a=2 i b=2 podstawiając to pod naszą resztę otrzymamy
R(x)=2x+2 − co należało dowieść.
Co Wy na takie rozwiązanie?
11 mar 21:03
J3D: "Z treści zadania wiemy, że W(1)=4 i W(−1)=0 (drugie założenie wynika z tego, że suma
współczynników parzystych i nie parzystych jest równa)."
Nie mogę tego zrozumieć. Byłby ktoś tak miły i rozpisałby to?
29 mar 12:10
J3D: Już rozumiem z tymi współczynnikami:
−1n gdy n jest nieparzyste wyjdzie −1
−1n gdy n jest parzyste wyjdzie 1
i dzięki temu współczynniki się wyzerują.
Jeszcze tylko to mi z trudno zrozumieć "jeżeli dzielimy wielomian przez dwumian to reszta musi
mieć postać liniową tzn. nasze
R(x)=ax+b"
29 mar 12:18
ICSP: Jeżeli dzielimy wielomian przez trójmian kwadratowy to reszta musi mieć postać liniową.
Nie wiem czemu ktoś napisał że dwumian. Reszta może być co najwyżej o jeden stopień niższa od
wielomianu przez który dzielimy.
29 mar 12:21