Statystyka testy nieparametryczne
Artur: Mam sobie jakas liczbe prob, np 20 i jak na podstawie tego sprawdzic czy jest to rozklad
normalny ?
28 lut 08:04
aniabb: albo test chi kwadrat albo Test Shapiro–Wilka
28 lut 08:22
Artur: a moglbys na przykladzie pokazac ? Bo wszedzie gdzie szukam to sie wstukuje do programu a ja
bym musial wiedziec jak to sie liczy?
Np. dla takich prob:
2,3,3,5,6,1,1,2,3,5,7,8,8,7,5,4,3,2
28 lut 08:52
aniabb: wzorek
| | ∑ai:n(xn−i+1 −xi )2 | |
W= |
| suma od i=1 do n/2 dla parzystych lub (n−1)/2 dla |
| | var x | |
nieparzystych
a
i:n bierzesz z tablic
http://www.zadania-projekty.pl/download/tablice_statystyczne/wspolczynniki_an_test_normalnosci_shapiro-wilka.pdf
i porównujesz W z W
kryt
W
kryt bierzesz z tablic
http://www.zadania-projekty.pl/download/tablice_statystyczne/wartosci_krytyczne_test_shapiro_wilka.pdf
TWÓJ PRZYKŁAD
ustawiasz je kolejno
1,1,2,2,2,3,3,3,3,4,5,5,5,6,7,7,8,8
(8−1) * a1 = 7* 0,4886 =
(8−1) * a2 = 7* 0,3253 =
(7−2) * a3 = 5* 0,2553 =
(7−2) * a4 = 5* 0,2027 =
(6−2) * a5 = 4* 0,1587 =
(5−3) * a6 = 2* 0,1197 =
(5−3) * a7 =
(5−3) * a8 =
(4−3) * a9 =
wyniki dodajesz potem do kwadratu i masz licznik W
liczysz średnią i wariancję i masz mianownik ..dzielisz i porównujesz z tabelką
jeśli W ≤ W
kryt to hipotezę ze ma rozkład normalny odrzucamy
28 lut 09:26