zadanie z okręgiem
Mario Bros: Wykres funkcji f(x)=|x+1| rozcina koło o środku O=(0,0) i promieniu r=5 na dwie figury.
Oblicz pole mniejszej z tych figur.
Proszę o pomoc bo nie wiem jak obliczyć pole tej figury.
28 lut 14:43
Kejt:

pole półkola − 2 wycinki(jeden o promieniu 4 drugi o promieniu 6, obydwa stanowiące 1/8
okręgów)
już dasz radę?
28 lut 14:55
Mila:

Kejt, to będzie błędne rozwiązanie, zobacz na rysunek.
28 lut 16:15
Mila:

ΔABC jest trójkątem prostokątnym − prosta y=x+1 jest nachylona do osi OX pod kątem 45
o.
Niestety będę wolna za 3 godziny.
Ale może poradzisz sobie.
28 lut 16:35
Mario Bros: Do tego podzielenia to już w sumie sam przedtem doszedłem przy C jest kąt prosty no to idzie
policzyć dł AB. Nie wiem za bardzo jak policzyć ten mały wycinek koła co zostaje.
28 lut 17:58
ff: wystarczy odjąć od pola koła pole kwadratu o boku AB i podzielić przez 4
28 lut 18:04
ff: nie − źle − to nie musi być kwadrat jak poprowadzisz prostopadłą do AB przez A,B
28 lut 18:08
Mario Bros: Mam trochę inny pomysł; Z pkt 0,0 prowadzę dwie proste do A i B. Liczę pole trójkąta powiedzmy
ABD. Liczę polę wycinka i odejmuję pole ABD. Powinno być dobrzę. Tak myślę
28 lut 18:17
Mila:

y=x+1 dla x≥−1
x
2+(x+1)
2=25
2x
2+2x−24=0
x
1 =−4 lub x
2=3
======B=(3,4)
y=−x−1 dla x<−1
rownanie będzie takie samo bo (−x−1)
2=(x+1)
2
x
A=−4 i y
A=3
A=(−4,3) ; |AC|=3
√2 i |BC|=4
√2 i |AB|=5
√2
ΔAOB−Δprostokątny równoramienny ( (5
√2)
2=?5
2+5
2⇔50=50)
| | 25π | | 25 | |
Podcinka koła= |
| − |
| |
| | 4 | | 2 | |
P
f=P
ΔABC+P
odcinka koła= dokończ
28 lut 21:02
Hero: Dokładnie tak zrobiłem

Dzięki za pomoc
28 lut 21:55
Mila:
28 lut 22:13