Wyznacz dziedzine
zill:
założenia:
2.x≠0
3.
√x−2x+2
4.x+2≠0
Dziedzina funkcji którą otrzymałem z obliczeń wynosi: (−
∞;−3> v <0;3>
Czy wynik jest poprawny?
28 lut 18:30
dryndryn: Jeśli jednym z założeń jest x≠0, to na pewno w odp. końcowej nie może być przedział domknięty w
0.
28 lut 18:31
zill: Fakt, masz rację. Dzięki za odp. A czy ostateczny wynik:
D=(−∞;−3> v (0;3> jest poprawny?
28 lut 18:38
asdf: 1.x ≠ 0
2.x(3−x)(3+x) > 0
(x−2)(x+2) ≥ 0
4. x+2 ≠ 0
28 lut 18:39
asdf: też nie jest poprawny: x ≠ −2,
28 lut 18:40
zill: ok, oto moje obliczenia:
(9−x
2)(x)
Δ=36
√Δ=6
x1=3 x2=−3
x=0 v x=3 v x=−3
2. x≠0
3.
√x−2x+2≥0
x−2x+2}≥0
(x−2)(x+2)≥0
x=2 v x=−2
4. x+2≠0 −> x≠−2
28 lut 18:46