nie rozumię proszę o pomoc
marta: proszę o wytłumaczenie
https://matematykaszkolna.pl/forum/44494.html
(hp, a, h) − ciąg geometryczny
Z własności ciągu: a2 = hp * h
a√3 a2 =
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− *h /*2 2
2a2 2a 2a√3 2a2 = a√3h ⇒ h =
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− a√3 √3
3
28 lut 20:46
marta:
(hp, a, h) − ciąg geometryczny
Z własności ciągu: a2 = hp * h
jeżeli można to krok po kroku bo nie rozumię
( z własności ciągu) skąd to sie wzieło te obliczenia?
28 lut 20:48
marta:
28 lut 20:50
marta: nie chce bezmyślnie przepisywać tego zadania więc niech ktoś mi to wytłumaczy bardzo bardzo
proszę
28 lut 20:54
28 lut 21:01
Mila:

Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 108, a wysokość podstawy, krawędź
podstawy i wysokość graniastosłupa w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny. Oblicz
długość krawędzi podstawy.
V=108
| a2√3 | |
| *H=108 /*4⇔a2√3*H=432 (***) |
| 4 | |
ΔABC jest trójkątem równobocznym
Ponadto wiadomo,że :
h, a, H są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego, zatem (a
22=a
1*a
2 przeczytaj o ciągu
geometrycznym)
| | a√3 | | √3 | |
a2=h*H⇔a2= |
| *H ⇔a= |
| *H /*2 |
| | 2 | | 2 | |
2a=
√3*H
| | 2a | |
H= |
| podstawiam do (***) |
| | √3 | |
| | 2a | |
a2√3* |
| =432 ⇔2a3=432 |
| | √3 | |
a
3=216
a=6
28 lut 21:29
28 lut 21:34
marta: o Mila też sziękuję
28 lut 21:36
marta: miało być dziękuję
28 lut 21:37
Mila: 
Tam ma być: (a
22=a
1*a
3)
28 lut 21:40
marta: Mila:ja troszeczkę inaczej zrobiłam
a/hp=h/a
akw=hp*h
akw=apier z 3 *h i wyszło 2apier z3 przez 3
8
28 lut 21:58
28 lut 22:01