stereometria
zoś: Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 108, a wysokość podstawy, krawędź
podstawy i wysokość graniastosłupa w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny. Oblicz
długość krawędzi podstawy.
21 mar 21:43
Anna: pomogę
21 mar 21:44
zoś: o dziekuję

. liczyłam już coś sama ale doszłam do jakiejś głupoty chyba.
21 mar 21:48
Anna:
a − długość krawędzi podstawy, h − wysokość graniastosłupa, h
p − wysokość podstawy
(h
p, a, h) − ciąg geometryczny
Z własności ciągu: a
2 = h
p * h
| | 2a2 | | 2a | | 2a√3 | |
2a2 = a√3h ⇒ h = |
| = |
| = |
| |
| | a√3 | | √3 | | 3 | |
| | a2√3 | |
Po podstawieniu: |
| * h = 108 /*4 |
| | 4 | |
a
2√3*h = 432
2a
3 = 432
a
3 = 216 ⇒
a = 6
21 mar 22:00
zoś: łaaaaa. no super. dziękuję

21 mar 22:08
Anna:
21 mar 23:31