Oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym
G.: Oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym o polu 16 cm. kwadratowych, jesli
jedna przekątna tego trójkąta jest dwa razy dłuższa od drugiej.
Wzór na promień okręgu opisanego na trójkącie : R=1/2 * c
Pole trójkąta prostokątnego : 1/2 *a *b
Wysokość trójkąta : h= a*b/ c.
Kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać.
Bardzo proszę o pomoc
28 lut 11:52
pigor: ... masz na myśli ...

przyprostokątną , prawda

, więc przy standardowych
oznaczeniach P
Δ=16 ⇔
12a*2a=16 ⇔ a
2=16 ⇔
a=4 , zatem
c
2=(2R)
2=a
2+(2a)
2= 5a
2 ⇔ 4R
2=5*4
2 ⇔ R
2= 20 ⇒
R=2√5 cm . ...
28 lut 11:58
G.: tak tak, moja pomyłka. chodziło mi o przyprostokątną

dziękuje bardzo
28 lut 12:01