prosila bym o rys i wyliczenia
nicky:
1. Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o wszystkich krawędziach równych 12. Oblicz
wysokość tego ostrosłupa.
28 lut 22:02
vitek1980: "Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o wszystkich krawędziach równych 12"
inaczej mówi się na to "czworościan foremny"
poszukaj wzorów na objętość (jest specjalny wzór), potem na pole trójkąta równobocznego
(podstawa ostrosłupa)
żeby policzyć wysokość wykorzystaj wzór na objętość dowolnego ostrosłupa
V = (1/3)*Ppodstawy*H
1 mar 13:06
dero2005:

jest taki wzór
1 mar 19:26
Janek191:
h
1 − wysokość trójkąta równobocznego o boku długości a
Niech
| | 2 | | a√3 | | a2 | |
x = |
| h1 = |
| ⇒ x2 = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
H − wysokość ostrosłupa
Z tw. Pitagorasa mamy
x
2 + H
2 = a
2
więc
| | a2 | | 3 a2 | | a2 | | 2 a2 | |
H2 = a2 −x2 = a2 − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | √2 | | √6 | |
H = a *√ |
| = a * |
| = a * |
| |
| | 3 | | √3 | | 3 | |
Dla a = 12 mamy
=====================
2 mar 08:49