symetria osiowa
joe: Wyznacz równanie prostej będącej obrazem prostej o równaniu y= −x+3 w symetri So, gdy:
a) O(0,0);
i tutaj zrobiłem w podpunkcie a) układem równań zgodnie z podpowiedzią nauczycielki
{x'=−x
{y'=−y
−y'=−(−x')+3
y=−x−3
a teraz zaczynają się schodki z b)
b) O(−1,1);
c)O(3,3);
d)O(−4,7)
Proszę o pomoc jak wykorzystać ten punkt O przy robieniu tym sposobem z układem równań
pozdrawiam
28 lut 22:07
Mila:

b) O=(−1,1)
I sposób
k: y=−x+3
Obrazem prostej w symetrii środkowej jest prosta równoległa do danej
stąd
m: y=−x+b
A=(0,3)∊k
Znajduję obraz punktu A
punkt O jest środkiem AA'
| | 0+xA' | | 3+yA' | |
−1= |
| i 1= |
| ⇔A'=(−2,−1)∊m |
| | 2 | | 2 | |
−1=−(−2)+b⇔−1=2+b⇔b=−3
m: y=−x−3
I I sposób
wyprowadzamy wzór na współrzędne punktu po przekształceniu przez symetrię względem punktu
O(a,b)
x'=−x+2a
y'=−y+2b wzory łatwo wyprowadzić, skorzystać z równości OA'
→=−OA
→
a=−1 i b=1
x'=−x−2⇔x=−x'−2
y'=−y+2⇔y=−y'+2
−y'+2=−(−x'−2)+3
−y'=−2+x'+2+3
y'=−x'−3
Zamiana zmiennych
y=−x−3
28 lut 23:30
joe: dzięki
1 mar 15:08
Mila:
1 mar 15:55