trygonometria
natalia: Rozwiąż równanie 2sin2x −2sin2xcosx = 1−cosx w przedziale x∊ <0,2π>
28 lut 15:37
Saizou : podstaw za sin2x=1−cos2x
28 lut 15:39
natalia: wyszło mi x∊ { π2 , 32π } czy dobrze?
28 lut 15:42
Tad:
albo:
2sin2x(1−cosx)−(1−cosx)=0
(1−cosx)(2sin2x−1)=0
dalej chyba jasne (wykorzystaj wzór na cos2α)
28 lut 15:46
Tad:
... niestety ... nie dobrze
28 lut 15:47
natalia: robiłam tak: 2(1−cos2x) −2(1−cos2x)cosx = 1− cosx
2− 2cos2 −2 + 2cos3 = 1 − cosx
2coss3 − 2 cos2 + cosx −1 =0
cosx = t
2t2(t−1) + (t−1)=0
t=1 czyli cosx=1
28 lut 15:52
natalia: aaaaa czyli x∊ {0, 2π} ?
28 lut 15:53
Tad: nie−:(
28 lut 15:54
natalia: gdzie mam błąd?
28 lut 15:55
pigor: ... , możesz np. tak:
sin2x −2sin2xcosx = 1−cosx ⇔ 2sin
2x(1−cosx)−(1−cosx)= 0 ⇔
⇔ (1−cosx)(2sin
2x−1)=0 ⇔ 1−cosx=0 ∨ 2sin
2x−1=0 ⇔
⇔
cosx=1 ∨ 2sin
2x−(sin
2x+cos
2x)= 0 ⇒ sin
2x−cos
2x=0 ⇔
⇔ cos
2x−sin
2x=0 ⇔
cos2x=0, czyli mamy :
(sinx=1 ∨ cos2x=0) ∧ x∊<0;2π> ⇔ x=
π2 ∨ x∊{
π4,3
π4,5
π4,7
π4} ⇔
⇔
x∊{ {π4, π2, 3π4, 5π4, 7π4} . ...
28 lut 15:55
natalia: a gdzie w moich obliczeniach jest błąd? :C
28 lut 15:57
Tad: nie sinx=1 ∨ cos2x=0
a cosx=1 ∨ cos2x=0
28 lut 16:02
pigor: ...no tak u mnie coś takiego się dzieje , przepraszam za ten "automatyzm" , a
na niebiesko było jak należy, a więc
cosx=1 ∨ cos2x=0 ⇔
x= π4k , gdzie
k=0,1,3,,5,7,8} . ...
28 lut 16:09
Saizou : 2sin
2x −2sin
2xcosx = 1−cosx
2(1−cos
2x)−2cosx(1−cos
2x)−1+cosx=0
2−2cos
2x−2cosx+2cos
3x−1+cosx=0
2cos
3x−2cos
2x−cosx+1=0
2cos
2x(cosx−1)−1(cosx−1)=0
(cosx−1)(2cos
2x−1)=0
| | π | | 3 | | 5 | | 7 | |
x∊{0; |
| : |
| π:π: |
| π; |
| π:2π} |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
28 lut 16:14
pigor: .. no tak i jeszcze k=2 , dziękuję .
28 lut 16:21