ciągi
Kuleczka: Oblicz sumę wszystkich wyrazów skończonego ciągu arytmetycznego jeśli
an=3n−5 oraz ma on nieparzysta liczbe wyrazów, a suma wyrazów o numerach nieparzystych jest
równa 78. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego tych wyrazów jest 11?
28 lut 20:49
Kuleczka: Pomoże ktoś?
28 lut 21:08
Tośka: Mam podobne zadanie, chętnie bym zobaczyła jak to się robi
28 lut 21:10
SoLo: Łatwo policzyć a1=−2 a2=1 a3=4, dzięki temu dowiadujemy się, że r=3. Suma wyrazów
nieparzystych, czyli a1, a3 .... równa się 78. Jak wiemy, wyrazy w ciągu na przemian są
kolejno nieparzyste i parzyste, wynika z tego, że r nie jest już 3 a 6. Ze wzoru na sumę
wychodzi równanie: 6n2 −10n −156 =0
Wychodzą dwa rozwiązania n1 = 6, a n2 = − 4 13 odrzucamy od razu n2, gdyż wyrazów nie
może byćm mniej niż 0.
Co z tego wynika: nieparzystych jest 6: a1, a3 .... a11 wychodzi na to, że wszystkich jest
11.
28 lut 21:13
Tad:
Ciąg a
n=3n−5 to ciąg arytmetyczny w którym a
1=−2 r=3
Suma k wyrazów nieparzystych stanowiących ciąg arytmetyczny, w którym
a
1=−2 r
1=6 S
k=78
156=[−4+6(k−1)]k
6k
2−10k−156=0 k=6
Szósty wyraz nieparzysty to jedenasty wyraz ciągu a
n
28 lut 21:24