Dla jakich wartości parametru m funkcja ma wartość największą.
Jakub: Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x)=(|2m−1|−2)x2 − (m−1)x + 10 ma wartość największą?
Dla jakiej wartości m funkcja jest funkcją liniową?
28 lut 08:00
aniabb:
parabola ma maksimum jeśli jest "smutna" czyli przed x2 jest liczba ujemna zatem rozwiązujesz:
|2m−1|−2 <0
będzie liniowa jak nie będzie x2 czyli przed x2 jest zero zatem rozwiązujesz:
|2m−1|−2 = 0
28 lut 08:25
krystek: Aby w wierzchołku była wartośc największ a musi być <0 ( gałęzie paraboli w dół) czyli
I2m−1I−2<0
aby była f liniową a=0
28 lut 08:25
Jakub: Z rozwiązania nierówności
|2m−1|−2 < 0
−2m+1 < 2
m < − 12
Ale to chyba jeszcze coś nie tak? Przy m=−4 a=7
28 lut 10:46
aniabb:
|2m−1|−2 <0
|2m−1|<2
−2< 2m−1<2
−2< 2m−1 i 2m−1<2
2m>−1 i 2m<3
m>−1/2 i m < 3/2
zatem m∊ (−1/2 ; 3/2 )
28 lut 10:52
Jakub: Dzięki, jesteś wielka
28 lut 11:00