pokrycie
Saizou : Udowodnij, że kwadrat o boku długości 7 można przykryć ośmioma kwadratami o boku długości
3
28 lut 15:12
28 lut 15:23
Saizou : i rysunek wystarczy żeby to wykazać
28 lut 15:24
bezendu: nic innego tutaj nie zrobisz chyba
28 lut 15:26
Saizou : właśnie nie mam pojęcia
28 lut 15:29
Nika:

Pole pierwszego kwadratu to 7*7=49 [j
2]
pole drugiego kwadratu to 3*3=9 [j
2]
Suma pól ośmiu mniejszych kwadratów to 8*9 [j
2]=81 [j
2]
81 [j
2]>49 [j
2]
ale to tylko teoretycznie, fizycznie wydaje mi się to niemożliwe.
Na rysunku czerwony kwadrat to ten o boku 7, zielone to te trójki, zostaje nieprzykryty kawałek
dużego kwadratu o boku 1x1
28 lut 15:34
PW: @Nika: Masz zadatki na matematyka. 8•9=72 (sprawdziłem!).
Powtarzam się − już to pisałem parę razy, ale może nie znasz:
Matematyk to taki, co myśli A, mówi B, pisze C (a w ogóle to powinno być D).
28 lut 16:27
Saizou : czyli jak to ostatecznie zrobić?
28 lut 16:46
PW: bezendu o 15:23 chyba podał odnośnik do właściwego rysunku
28 lut 16:49
Saizou : czy rysunek tylko wystarczy?
28 lut 16:53