2 zadania
Zeref: Siemka, mam 2 zadanka:
1.Wyznacz liczby spełniające nierówność:
|2−x|≤5
2.Wyznacz równanie osi symetrii paraboli y=−5(x+4)2 +3
Dzięki z góy za pomoc.
28 lut 19:49
28 lut 19:50
Zeref: to w 1 wychodzi |7−5x|≤10 ?
28 lut 19:54
Zeref: i jakieś obliczenia można do 2 ?
28 lut 19:56
Eta:

1/ |2−x|=|x−2|
|x−2|≤5 ⇒ x€ <−3,7>
28 lut 19:58
Zeref: ok, dzięki

a ktoś drugie bardziej wyjaśni jak to podstawić do p=−b/2a i q ?
28 lut 20:06
Zeref: da ktoś chociaż wskazówkę ?
28 lut 20:19
Zeref:
28 lut 20:33
bezendu: Ale tu nic się nie podstawia to widać od razu

nie znasz funkcji kwadratowej?
28 lut 20:36
Zeref: Znam, ale po prostu robię ogram zadań
28 lut 20:38
bezendu: To zobacz wzór na postać kanoniczną
28 lut 20:42
Zeref: to p=−4 i q=3 ramiona w dół
28 lut 20:43
bezendu: Ramiona w dół
28 lut 20:48
Zeref: no napisałem xDD
28 lut 20:52