matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
Martuś :
Rozłóż na czynniki: a) W
(x)
= x
6
+1 b) W
(x)
= x
8
+ x
4
+1 c) W
(x)
= x
1
2 −2x
6
+1
28 lut 18:34
krystek:
(x
2
)
3
+1
3
=(x
2
+1)(x
4
−x
2
*1+1)
28 lut 18:40
ICSP:
x
6
+ 1 = (x
2
)
3
+ 1 = (x
2
+ 1)(x
4
− x
2
+ 1) = (x
2
+ 1)(x
4
+2x
2
+ 1 − 3x
2
) = (x
2
+ 1)([x
2
+1]
2
− ((
√
3
x)
2
] = w drugim nawiasie mam wzór a
2
− b
2
= (x
2
+1)(x
2
−
√
3
x + 1)(x
2
+
√
3
x + 1)
28 lut 18:43