WIELOMIANY
schwer : Witam , czy mógłbym poprosić o sprawdzenie następujących zadań i o pomoc.
Zad.1
Zapisz wielomian , wiedząc,że jest on wielomianem stopnia czwartego i jego pierwiastkami sa
liczy −2,−1,0,2 oraz W(−3)=150
w(x)= a(x+2)(x+1)(x)(x−2)
w(x)a(x
4 + x
3−4x
2 −4x)
W(−3)=150
150=a ((−3)
4 +(−3)
3 −4(−3)
2 −4(−3))
150=a(81−27−36+12)
a=5
w(x)=5x
4 +5x
3 −20x
2 −20x
2. rozłoż wielomian na czynniki
(x
2 −1)(x
3 −2x
2 +x−2)=0
x
4(x−2) − (x−2)=0
(x
4 −1) (x−2)=0
(x
2 − 2) (x
2+2)=0 zatem x=−1 , x=1 ,x=2
3.wyznacz wielomian w(x) = (A(x))
2 * B(x) −3 * B(x), określ jego stopień i uporządkuj go : B
3x
2 −2x +5 i A= 2x+1
w(x) =(2x+1)
2 *(3x
2 −2x +5) −3 * (3x
2 −2x +5) =
w(x) = (−108x
6 +72x
5 −180x
4 −36x
5 +24x
4 −60x
3−135x
4 +30x
3 −225x
2+62x
3 −108x
2 +270x
−45x
2 +30x −75)=−108
6+36x
5−291x
4 +32x
3 −378x
2 +300x −75.
Wielomian 6 stopnia ale czy ja dobrze to policzyłem

Z góry dziękuję za pomoc