zadanie bardzo wazne
Vita: naszkicuj wykres funkcji f. Wyznacz wartosc najwieksza i wartosc najmniejsza tej funkcji w
przedziale <−1;2> dla jakich wartosci parametru m rownanie f(x) = m ma 2 pierwiastki
f(x) = l2
2−x − 3l
nasza nauczycielka cos chyba zle robi jak to zadanie zrobic po kolei np tak :
ze na poczatku sie rysuje y= 2
−x potem y=2y
−x + 2 potem y=2
−x+2 y=2
−x+2 − 3
i na koncu y=l2
−x+2−3l
tylko ze mi sie z odp nie zgadza bo w odp jest ze najwieksza wartosc to 5 a najmniejsza 0 a mi
wychodzi najmnijesza cos kolo 3 a najmniejsza tez cos kolo 3 a to f(x) = m to sie zgadza
prosze niech ktos mi pomoze .

;−0
28 lut 13:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
rysujesz:
I ) f(x) = 2x
II) f(x) = 2−x
III) f(x) = 2−(x−2) −3 (przesunięcie o wektor [2,−3])
IV) f(x) = |2−(x−2) −3|
28 lut 13:07
aniabb:

największa 5 dla x=−1 najmniejsza 0
ma 2 pierwiastki dla m ∊ <0 ; 2> w tym przedziale
lub
ma 2 pierwiastki dla m ∊ <0 ; 3) ogólnie
28 lut 13:08
Vita: arturze z miasta neptuna powiedz mi o co chodzi z tym f(x) = 2
−x jak to przesunac wzgledem
czego o co chodzi z tym − bo jak juz mam narysowana funkcje y = 2
x to nie wiem co zrobic zeby
ja zamienic na y = 2
−x prosze o wyjasnienia ale najchetniej bym chciala jakbys rysunek
walnal albo ktos inny i mi wytlumaczyl bardzo was prosze o pomoc bo nie rozumiem tego
28 lut 13:24
aniabb:

odbić symetrycznie względem osi OY
niebieska 2
x
zielona 2
−x
28 lut 13:33