matematykaszkolna.pl
zadanie bardzo wazne Vita: naszkicuj wykres funkcji f. Wyznacz wartosc najwieksza i wartosc najmniejsza tej funkcji w przedziale <−1;2> dla jakich wartosci parametru m rownanie f(x) = m ma 2 pierwiastki f(x) = l22−x − 3l nasza nauczycielka cos chyba zle robi jak to zadanie zrobic po kolei np tak : ze na poczatku sie rysuje y= 2−x potem y=2y−x + 2 potem y=2−x+2 y=2−x+2 − 3 i na koncu y=l2−x+2−3l tylko ze mi sie z odp nie zgadza bo w odp jest ze najwieksza wartosc to 5 a najmniejsza 0 a mi wychodzi najmnijesza cos kolo 3 a najmniejsza tez cos kolo 3 a to f(x) = m to sie zgadza prosze niech ktos mi pomoze . ;−0
28 lut 13:02
Artur_z_miasta_Neptuna: rysujesz: I ) f(x) = 2x II) f(x) = 2−x III) f(x) = 2−(x−2) −3 (przesunięcie o wektor [2,−3]) IV) f(x) = |2−(x−2) −3|
28 lut 13:07
aniabb: rysuneknajwiększa 5 dla x=−1 najmniejsza 0 ma 2 pierwiastki dla m ∊ <0 ; 2> w tym przedziale lub ma 2 pierwiastki dla m ∊ <0 ; 3) ogólnie
28 lut 13:08
Vita: arturze z miasta neptuna powiedz mi o co chodzi z tym f(x) = 2−x jak to przesunac wzgledem czego o co chodzi z tym − bo jak juz mam narysowana funkcje y = 2x to nie wiem co zrobic zeby ja zamienic na y = 2−x prosze o wyjasnienia ale najchetniej bym chciala jakbys rysunek walnal albo ktos inny i mi wytlumaczyl bardzo was prosze o pomoc bo nie rozumiem tego
28 lut 13:24
aniabb: rysunekodbić symetrycznie względem osi OY niebieska 2x zielona 2−x
28 lut 13:33