Uporzadkowanie sobie
Kipic: Generalne uporządkowanie
A takie tam sobie robiłem zadanko , i postanowiłem coś wywnioskować wiecej od siebie i sobie
generalnie już wszytsko ładnie uporządkować więc moje zadanie wygląda następująco:
Wykres funkcji f(x) = 2
2−2 jest symetryczny względem osi OY do wykresu funkcji g.Zapisz wzór
funkcji g.Rozwiąż nierówność f(x)≥g(x)
więc teraz moje pytania ?
1) za każdym razem tego typu gdy chcem poprostu odbić wzgledem osi OY to :
f(x) = 2
2−2 odbijając symetrycznie zamienia się w g(x) = 2
−2−2 a to jest to samo co
| | 1 | |
g(X)=( |
| ) x −2  ? |
| | 2 | |
2)gdu chcialbym np odbić wzgledem osi OX to czy za kazdym razem bedzie tak ze z f(x) = 2
2−2
bedzie powstawać : f(x) = −2
2−2

?
a w funkcji logarytmicznej :
3) gdy np: chcem odbić wzgledem osi OX wykres f(x)=log
2(x+2) to wtedy powstaje :
g(x)=−log
2(x+2)


?
4) gdy chcem odbić wzgledem osi OY to wtedy się zmienia wykres f(x)=log
2(x+2) na :
f(x)=log
2(−x+2)



?
Proszę o sprawdzenie czy wszystko dobrze rozumuje i jeśli czegoś brakuje lub coś jest jeszcze
czeg tutaj zabrakło ponieważ tego nie wiem to prosze o to.
Z góry dziekuje
pigor: pierwsze , czyli 1) 2) przemyśl jeszcze raz , bo masz nie 2 tylko x w wykładniku
czyli f(x)=2
x−2 ⇒ S
Oy ⇒ g(x)=2
−x−2 , a nie to co piszesz
a w symetrii S
Ox ⇒ − f(x)= 2
x−2 /*(−1) ⇒ g(x)= −2
x+2 ...,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3−cie rozumowanie jest o.k. i nie zapomnij o zmianie dziedziny . ...