matematykaszkolna.pl
Uporzadkowanie sobie Kipic: Generalne uporządkowanie A takie tam sobie robiłem zadanko , i postanowiłem coś wywnioskować wiecej od siebie i sobie generalnie już wszytsko ładnie uporządkować więc moje zadanie wygląda następująco: Wykres funkcji f(x) = 22−2 jest symetryczny względem osi OY do wykresu funkcji g.Zapisz wzór funkcji g.Rozwiąż nierówność f(x)≥g(x) więc teraz moje pytania ? 1) za każdym razem tego typu gdy chcem poprostu odbić wzgledem osi OY to : f(x) = 22−2 odbijając symetrycznie zamienia się w g(x) = 2−2−2 a to jest to samo co
 1 
g(X)=(

)x −2 ?
 2 
2)gdu chcialbym np odbić wzgledem osi OX to czy za kazdym razem bedzie tak ze z f(x) = 22−2 bedzie powstawać : f(x) = −22−2 ? a w funkcji logarytmicznej : 3) gdy np: chcem odbić wzgledem osi OX wykres f(x)=log2(x+2) to wtedy powstaje : g(x)=−log2(x+2) ? 4) gdy chcem odbić wzgledem osi OY to wtedy się zmienia wykres f(x)=log2(x+2) na : f(x)=log2(−x+2) ? Proszę o sprawdzenie czy wszystko dobrze rozumuje i jeśli czegoś brakuje lub coś jest jeszcze czeg tutaj zabrakło ponieważ tego nie wiem to prosze o to. Z góry dziekuje
28 lut 16:41
pigor: pierwsze , czyli 1) 2) przemyśl jeszcze raz , bo masz nie 2 tylko x w wykładniku czyli f(x)=2x−2 ⇒ SOy ⇒ g(x)=2−x−2 , a nie to co piszesz a w symetrii SOx ⇒ − f(x)= 2x−2 /*(−1) ⇒ g(x)= −2x+2 ..., −−−−−−−−−−−−−−−−−−−− 3−cie rozumowanie jest o.k. i nie zapomnij o zmianie dziedziny . ... emotka
28 lut 16:55
pigor: ... , 4)−te rozumowanie też w porządku . ... emotka
28 lut 16:57
Kipic: a no tak literówka zamiast tej 2 powinien być x czyli wszytsko jest ok Dzieki emotka
28 lut 17:00