funkcja logarytmiczna
Kipic: Jak sie robilo tego typu zadania prosze o pomoc

Uzasadnij rownosc
log
827 + log
49 = log
29

28 lut 18:47
ICSP: wzór na zmianę podstawy logarytmu sobie przypomnij
28 lut 18:48
krystek: | log227 | | log29 | |
| + |
| =... |
| og28 | | log24 | |
28 lut 19:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
log
827 + 0,5*log
29 = log
29
| | 1 | |
log827 = log29 − |
| log29 |
| | 2 | |
log
23 = log
23
28 lut 19:54
Eta:
| | n | |
Można też tak: logam(bn)= |
| logab |
| | m | |
| | 3 | | 2 | |
L=.... = |
| log23+ |
| log23= 2log23 |
| | 3 | | 2 | |
P= 2log
23 = L
28 lut 19:54
Kipic: Dziekuje

trafilem teraz na chyba bezsensowny przyklad :
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| =0 to |
| to jest podstawa tego logarytmu |
| | log3 2 | | 3 | |
za kazydm razem jak licze nie wychodzi mi wynik mnijeszy badz rowny 0 za kazydm razem mam na +
wynik jak to mozliwe ze przy dodawaniu jest 0

?
prosze o pomoc w rozwiazaniu tego przykladu.
1 mar 10:24
Krzysiek : Teraz zastosuj wzor ktory napisala Eta i pewnie wyjdzie
1 mar 10:48
Kipic: dzieks
1 mar 10:58
Krzysiek : na zdrowie
1 mar 11:01
Eta:
Zad. z
10:24
L= log
2(1/3) +log
23= log
21=0 = P
i po b
ólu
1 mar 16:47