funkcja wykladnicza
Kipic: mam cos takiego :
y=1−2
x
więc chcem narysować po kolei:
1) y=2
x
2) y=−2
x
3)y=1−2
x
mój poblem polega na tym czy tak jest dbrze czy powinno byc tak ze najpierw rysuje
y=2
2 potem przesuwam i dpiero ten − daje co się równa z odbiciem wzgledem osi OX

Posze o pomoc jak rysować po kolei

?
28 lut 18:11
krystek: tak jak zapisałeś jest poprawnie lub
y=−(2x−1) i teraz 2x obniżasz o 1 w dół czyli y=2x−1 i dopiero odbijasz
28 lut 18:18
amen: twoj pomysl jest dobry:
1) rysujesz wykres funkcji 2x
2) odbijasz ten wykres wzgledem osi OX
3) przesuwasz o 1 w gore (o wektor u = [0,1])
28 lut 18:18
Kipic: acha czyli ok bo akurat mam inny przyklad w ktorym jesli najpierw odbije ten − wzgledem osi OX
to nie chce sie zgodzic z odp wiec najpierw wtedy musze przesunac o ten wektor ale ok czyl
jest blad w odp

dzieki za odpowiedz
28 lut 18:20
krystek: @Kipic popatrz na to zadanie z wykresani , czy już rozumiesz?
28 lut 18:22
Kipic: Wydaje mi sie ze mniejwiecej tak jak znowu cos znajde co mnie zagdnie to poprosze o pomoc
28 lut 18:25