pochodne
Angie: co w sytuacji kiedy delta z pierwszej pochodnej jest ujemna? czy to znaczy że nie ma ani
punktów stacjonarnych, ani ekstremum(min,max)?
28 lut 02:36
asdf: przykład:
y' = 0
x2 +4 = 0 ⇒ funkcja jest rosnąca w całej swojej dziedzinie
y' = 0
−x2 − 4 = 0 ⇒ funkcja jest malejąca w całej swojej dziedzinie
28 lut 02:39
Angie: takie zadanie:
f'(x)=3x2−8x+12
następnie liczymy:
f'(x)=0
3x2−8x+12=0
Δ=(−8)2 − 4*3*12=64−144=−80
i co wtedy?
28 lut 02:49
anmario: Twoja pochodna jest zawsze większa od zera, więc funkcja wciąż rośnie po prostu, nie ma
ekstremów ani punktów przegięcia.
28 lut 03:34
Angie: Dzięki wielkie!
28 lut 03:57