wielomian
martii: Znajdź wielomian W(x), najniższego stopnia, którego pierwiastkami są liczby: 1, −2, 3, −4 i
który dla x = 0 przyjmuje wartość :
(1) dodatnią;
(2) ujemną;
(3) równą 48;
(4) równą 20.
Dziękuję z góry za pomoc
28 lut 12:40
Aga1.: Wielomian można zapisać w postaci
W(x)=a(x−1)(x+2)(x−3)(x+4)
Wylicz a
1) W(0)>0
2)W(0)<0
3)W(0)=48
28 lut 12:47
irena_1: 1)
(x−1)(x+2)(x−3)(x+4)
2)
−(x−1)(x+2)(x−3)(x+4)
3)
−1*2*(−3)*4=24
2(x−1)(x+2)(x−3)(x+4)
4)
28 lut 12:48
pigor: ... np. :
1) W(x)= (x−1)(x+2)(x−3)(x+4) i W(0)= (−1)*2*(−3)*4= 3*8=24 >0 , więc
W(x)= (x
2+x−2)(x
2+x−12)= x
4+x
3−12x
2+x
3+x
2−12x−2x
2−2x+24 , czyli
W(x)= x4+2x3−13x2−14x+24 − szukany wielomian,
2) W(x)= −(x−1)(x+2)(x−3)(x+4) ,
3) W(x)= 2(x−1)(x+2)(x−3)(x+4) ,
4) W(x)= (x−1)(x+2)(x−3)(x+4)−4 . ...
28 lut 12:58