matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 447,
446
,
445
,
444
,
443
,
442
,
441
,
440
, ...,
całe
Zadania
Odp.
0
błagam o rozwiązanie:
(2x−3)(2x+3)−(3x−2)
2
−4x
2
dla x=−1
0
błagam o rozwiązanie:
3(x−5)(x+5)−4(3−2x)
2
dla x=2/3
1
kto umie?:
oblicz wartość liczbową
2
błagam o odpowiedź z rozwiąza:
7−2(4x−1)(4x+1)−(3−4x)
2
dla x=2
0
Marek:
Witam,
0
prosze pomocy:
prosze o dokladne rozwiązanie wyrażenia algebraiczne
6
kasia:
Ciąg (a,b,c) jest arytmetyczny a+b+c=33. Ciąg(a,b+3,c+13) jest geometryczny. Oblicz a,b i c.
0
habzyn:
Witam pomoże mi ktoś obliczyć?
1
2a−1
*
a+7
2
= −1
0
prosze pomocy:
prosze o rozwiązanie
0
kaja:
Pierwszy wyraz pewnego ciągu arytmetycznego jest równy −7, a różnica wynosi 5. Sumę n początkowych
3
Marek:
Witam,
0
Madzia:
Podaj przykład trzech wielomianów stopnia trzeciego spełniających warunki: a. f(0)=0 i f(−2)=0 i f(3)=0
0
bożenna:
log o podstawie 1/2 z 32=(1/2)do potęgi x=32 i dalej nie wiem
0
Kasia:
:::rysunek::: h=7
9
AgA:]:
log
3
9− log
2
4= log
3
3
2
− log
2
2
2
= i nie wiem co dalej
0
Matma:
Uzasadnij tożsamość:
6
kaja:
Pewien graniastosłup prawidłowy ma 32 wierzchołki, a pole jednej jego ściany bocznej jest równe 7cm
2
. Pole powierzchni bocznej tego wielościanu wynosi
3
kaja:
Kąt rozwarcia stożka ma 90◦, a średnica jego podstawy wynosi 10cm. Pole powierzchni bocznej tego stożka jest równe
1
karola:
Ojciec postanowił, że w testamencie zapisze swój majątek swoim synom w ten sposób, że najstarszy syn dostanie 1000 zł i
1
10
pozostałej części majątku, drugi syn 2000 zł i
0
prosze pomocy:
wyrażenia algebraiczne (x+y)(4x−y)−(2x−y)2
0
kasia2:
jak obliczyć?
0
kasia:
W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym dany jest kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy. Oblicz stosunek pola podstawy do pola powierzchni bocznej ostrosłupa.
12
Jatkos:
Uzasadnij, że sin10*cos20*cos40*=1/8
4
kasia2:
(1+5a)
2
+(10a−25a
2
−1)
0
kasia2:
(2x−5y)(3x+4y)−6(x+2y)
2
dla x=
3
_____ 4 dla
17
Karolina:
Proszę o pomoc w tym zadaniu: Wielomiany: Rozłóż wielomian na czynniki nierozkładalne:
0
ada:
Wyznacz równanie symetralnej odcinka AB jeśli A(0,7) , B(0,−3) z góry ślicznie dziękuję za pomoc
0
kasia2:
(x+y)(4x−y)−(2x−y)
2
0
TItek:
wyrażenie 2|2−x| dla x>2 ma wartość ? a)−x+4 b)3x−4 c)1 d)5
0
SirRob:
Dane są równania prostych, w których zawarte są dwa boki równoległoboku − AB: y=2x−2 i AD =−x+1. wyznacz współrzędne wierzchołków tego równoległoboku, jeśli wiadomo, że punktu
7
rudaaa:
Jak zrobić takie zadanie?
0
Marian:
Podstawą granistosłupa prostego jest rrównoległobok o kącie ostrym α. Przekątne granistosłupa sa nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątami β i γ (β<γ) a wysokośc graniastosłupa ma
2
stefan :
zdarzenia A i B są podzbiorami zbioru zdarzeń elementarnych Ω oraz P(A)=0,2 ,P(B)=0,3 , P(AuB)=0,4. wówczas prawdopodobieństwo zdarzenia A∩B jest równe:
2
smerfetka:
:::rysunek::: hej .
7
DzIdZi:
Elo pomocy
1.oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych większych niż 15 i podzielnych przez 3.
1
Kasia:
Stosunek odpowiednich boków dwóch trójkątów podobnych jest równy 2:5, a suma pól trójkątów wynosi 116 cm
2
. Oblicz pole każdego z tych trójkątów.
0
Frykonia:
1. Jaki jest zbior funkcji jezeli dziedzina funkcji jest y = log o podstawie 1/3 x−3 z (x
2
− 16).
5
Krystianek:
a)Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 3.Oblicz obwód tego trójkąta.
8
truskaweczka:
stożek przecieto płaszczyzną równoległa do podstawy i przechodzącą przez środek wysokości stożka. oblicz stosunek objętości powstałych brył.
4
Meciu:
15∧20 czy 9∧27
5
malami:
rozwiaz równanie x
5
+4x
3
−x
2
−4=0
1
Byku:
Po okręgu o długości 80cm poruszają się 2 punkty. Jeżeli kierunki ruchu punktów są zgodne, to punkt pierwszy wyprzeda drugi co 5 sec, jeżeli zaś kierunki są przeciwne, to punkty mijają się
0
tlik:
Prawdopodobieństwo.
0
a:
Po okręgu o długości 80cm poruszają się 2 punkty. Jeżeli kierunki ruchu punktów są zgodne, to punkt pierwszy wyprzeda drugi co 5 sec, jeżeli zaś kierunki są przeciwne, to punkty mijają się
0
Byku:
6
Mat:
wie ktos jak to zrobic ? Kilku znajomych wybrało się na obiad, którego łaczny koszt wyniósł 192 zł. Płaca˛c za obiad
4
Mario:
jeśli (2, log16 x,
1
8
) jest ciągiem geometrycznym, to x jest równe?
1
Kuba:
Suma pól obu podstaw graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa polu jego powierzchni bocznej. Oblicz objętość tego graniastosłupa, wiedząc, że długość krawędzi podstawy jest równa
3
tryg:
ile wynosi suma cosinusow w trojkacie prostoktnym o przyprpstokatnych 2 i 4
?
1
Mario:
jeśli (2, log
1
6 x, u{1} {8}) jest ciągiem geometrycznym, to x jest równe?
2
Gosia:
:::rysunek::: przekątna d prostokąta będącego przekrojem osiowym walca ma długość 12 cm i tworzy z jego
2
error32:
Rozwiąż równanie
1
Gosia:
przekrój osiowy walca jest kwadratem o polu równym 64cm2. Oblicz objętość tego walca.
0
Meciu:
:::rysunek::: Oblicz kąty α,β,γ
2
Agnes:
:::rysunek::: W trójkącie ABC, w którym BC = a, kątA = α i kątC = β opisano okrąg. Dwusieczna kąta A przecina
10
Tes:
:::rysunek::: Rys zrobiłem do 1, jakoś podobieństwo chyba muszę wykorzystać:
2
Meciu:
:::rysunek::: Oblicz x
0
Meciu:
:::rysunek::: Oblicz katy α,β,γ
1
Meciu:
:::rysunek::: oblicz katy α,β,γ
4
Matura 2011:
krótsza przekatna rombu ma dlugosc d=4{2} tworzy z jego bokiem a kat 60 (stopni). ile wynosi bojk tego rombu
0
..?:
Narysuj wykres y=|1−2
x−2
|−1
3
jaaaaaaaaam:
2
√
3
* 2 = 4
√
3
czy 4
√
6
całość wymnażam czy tylko liczbe przed pierwiastkiem?
0
agnieszka:
Wysokość stożka jest dziewięciokrotnie mniejsza od jego promienia. Oblicz pole powierzchni bocznej tego stożka, jeżeli jego objętość jest równa 125π cm2
0
agnieszka:
Pole powierzchni bocznej walca wynosi 30π cm2 a obwód jego przekroju osiowego jest równy 22 cm. Oblicz objętość tego walca.
3
jaaaaaaaaam:
wysokość ostrosłupa prawidłoweggo trójkątnego jest równa 4 a krawędż boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30stopni. Oblicz długość krawędzi podstawy
1
agnieszka:
Wysokość stożka równa się 5 cm, a tworząca jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30o . Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej stożka.
1
agnieszka:
Oblicz objętość i pole powierzchni metalowej kulki, jeżeli jej promień jest równy 1,5 cm.
0
malami:
reszta z dzielenia wielomianu W(X)= x
3
+(2a
3
−4a
2
+16a)x
2
+3x przez dwumian x−1 wynosi 4. a) wyznacz a
1
agnieszka:
Objętość walca równa się 24 π cm3. Wysokość walca jest 3 razy dłuższa od promienia podstawy. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego walca.
2
maja:
W prawidłowym trójkątnym graniastosłupie, przekątna ściany bocznej tworzy z krawędzią podstawy kąt 30 stopni. Wysokość tego graniastosłupa wynosi 9 cm. Jakie będzie pole i objętość tego
1
stokrotka:
Rzucamy dwiema kostkami do gry. Zdarzenie A polega na tym, że suma wyrzuconych oczek wynosi 8. Zdarzenie B na tym, że na obu jednocześnie wypadło co najmniej 3. Opisz zdarzenie A∩B.
2
kox:
Przedział (−
∞
; 9 〉 jest zbiorem wartości pewnej funkcji kwadratowej f. Zbiór rozwiązań nierówności f(x) ≥7 jest przedziałem 〈0 ;2 〉 .
1
Endi:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny.Krawędź podstawy ostrosłupa ma długość a. Ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podsatwy ostrosłupa pod kątem 3α.Ostrosłup przecięto
0
kox:
Z drutu o długości 40 cm można zbudować prostokątne ramki o różnych wymiarach. a) Wykonaj rysunek pomocniczy i oznacz literą x długość jednego z boków takiej ramki.
5
ewa:
jaka jest liczba dzielników będących liczbami naturalnymi,liczby 150.
5
skazany na zyciowa porazke:
:::rysunek::: Punkt D leży na boku BC trójkata rownoramiennego ABC, w którym AC=BC. Odcinek AD dzieli trójkat
10
kasia:
rozwiąż uklady równań: {(x−1)
2
−(y−3)
2
= (x−y)(x+y)
13
pomocy plx:
podstawa trójkąta równoramiennego ABC jest AB, w polowie boku BC jest punkt P AB=AD=CD oblicz miary katow trojkata ABC
3
Kasia:
Całka... Proszę o pomoc w obliczeniu.
12
Trivial:
:::rysunek:::
0
Annnnnna:
Zbadaj przebieg zmienności funkcji f(x)=x
2
/(1−x
2
) mam już część zrobione więc wypisze punkty w których potrzebuje pomocy
1
jakamoke:
Jest tu ktoś, kto studiuje matmę na politechnice gdańskiej
3
Okti:
Hej
Jak obliczyć ekstremum warunkowe funkcji f(x,y) = e
x
y
dla warunku x+y=1 Wielkie dzięki za pomoc
))
0
ewa:
Liczby x, y są liczbami naturalnymi większymi od zera określ liczbę rozwiązań równania (1−
√
3
)x+(2+
√
3
)y=3
21
TOmek:
3
√
24
√
3
*
3
√
24
√
3
*=
?
0
xxxoo:
a)2,5,10,17,26,37... b)3,−9,27,−81,243...
3
Monika:
Sporządz wykres funkcji: f(x)= −1/3x +2 dla x(−nieskonczonosci, −3) 2 dla x<−3,1)
2
Piotr student:
Bardzo prosze o rozwiązanie zadania z fizyki i zeby było jasno napisane zadanie
Z jakiej wysokości musi spaść masa 1 kg, aby uzyskać wzrost energii kinetycznej o 100 J?
3
Tratwa:
siedem krawedzi graniastoslupa prostego ma dlugosc 13 a pozostale dwie krawedzie maja dlugosc 10. oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej graniastoslupa.
3
konfident:
:::rysunek::: Czworokąty ABCD i APQR są kwadratami. Udowodnij, że PB=DR.
4
Kika:
Podstawą ostrosłupa jest romb, którego bok ma długość 13 cm a długość jednej przekątnej podstawy jest równa 24 cm. Długość drugiej przekątnej podstawy jest równa długości wysokości
2
Wojteq66:
Wyznacz dziedzinę funkcji:
2
renia:
Przekrojem osiowym walca jest kwadrat o boku 10cm.Ile objętość tego walca?
4
Mała:
Do wykresu funkcji liniowej f(x) należą punkty A=( 2, −1) i B=( 3, −2). Znajdź wzór tej liczby.
1
ula:
Wierzchołkami trójkąta ABC są środki okrętów określonych równaniami (x+1)
2
+(y−4)
2
=7, (x+1)
2
+(y+1)
2
=3, (x−2)
2
+(y+1)
2
=9 Oblicz pole tego trójkąta
3
Dubessa:
Sporządź wykres funkcji określonej wzorem: y= −
1
2
x +2
5
Mimi:
Oto przykład, który muszę zrobić na jutro, proszę o pomoc. Rozwiąż nierówność −x
2
+5x + 14 > 0
6
ewa:
Jeżeli tgα=
3
4
to stosunek sinα : cosα jest równy?
1
Monika:
Funkcja kwadratowa ma dwa miejsca zerowe: −1 i 5, zaś rzędna wierzchołka paraboli, będącej wykresem tej funkcji jest równa 6.
1
Monika:
Podaj wzór funkcji liniowej, która jest prostopadła do funkcji f(x)=3/2 x − 2/3 i której miejscem zerowym jest x= −3
3
ALA:
ROZWIĄŻ RÓWNANIE X3−3X*−4X+12=0
3
Tratwa:
Ułóżmy historyjkę każda następna osoba musi skopiować zdanie poprzedniej osoby i dopisać swoje:
3
adam:
wykres funkcji liniowej przechodzi przez punkty K=(3 ,5 ) L=(−1, −7) A) Znajdź wzór się funkcji f
1
broda1:
okresl liczbe miejsc zerowychfunkcji y=x
2
+(1−
√
2
)x−
√
2
1
Jola:
Wykaż, korzystając z definicji że ciąg (an) określony wzorem an=2n−1 jest ciągiem arytmetycznym. Zbadaj jego monotoniczność i oblicz sumę 20 początkowych wyrazów
1
Jasmina:
Wyznacz równanie prostej zawierającej środkową CD trójkąta ABC, którego wierzchołkami są punkty: A=(−2,−1) , B=(6,1) , C=(7,10).
5
broda1:
witam
wyznacz dziedzinę funkcji
0
dm_krzak:
:::rysunek::: Siema,
0
julka:
rozwiąż nierówność
3
mycha20021:
x
3
−x
2
−6x=o
7
asia:
WITAM
12
jakamoke:
Czy ktoś wie, czemu rząd tej macierzy wynosi 3:
1
Magdalena:
Wykaż, korzystając z definicji że ciąg (an) określony wzorem an=(−2)
n−1
jest ciągiem geometrycznym. Zbadaj jego monotoniczność i oblicz sumę 10 początkowych wyrazów
2
konfident:
:::rysunek::: Na boku BC (BC>AC) trojkąta ABC wybrano punkt D tak, by ∡CAD=∡ABC. Odcinek AE jest dwusieczną
1
Ania W :
Oblicz. Pc i V czworościanu foremnego o boku a=6cm.
5
uczen:
Dzielenie wielomianu. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć i podzielić?
2
Madziaaaaaaaaa:
rzucono 8 razy monetą. Oblicz prawdobieswo ze wyrzucono orła : a) co najmniej jeden raz
5
kiruśka:
Proszę o pomoc w zadaniu ze stereometrii. Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o podstawie ABCD i wierzchołku S.Pole trójkąta ACS
2
Ziom:
r
3
=54
√
3
=
3
√
3
2
justy:
Prostokątnei działki długości i szerokości stosunek jest 5:3. Działki długośc 400m większy niż szerokość. jaka jest działki objetośc?
3
jakamoke:
Mam pytanie
wektor zerowy
to (0,0,0), czy (0,1,2) też?
0
Iza:
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Krawędź podstawy tego trójkąta jest równa 12, krawędź
3
jaaaaaaaaam:
do wysokiego naczynia w kształcie walca ktorego obwód podstawy jest równy 30cm wlano 2 litry wody. Do jakiej wysokości tego naczynia sięga woda? wynik podaj z dokładnościa do 1cm
3
BASIA:
wykres funkcji liniowej przechodzi przez punkty K=(3,5) L=(−1,17) a) znajdź wzór funkcji f
8
Madziaaaaaaaaa:
Z talii 52 kart losujemy bez zwracania 8 kart. ile jest mozliwych wyników losowania , w ktorych są dokładnie 2 walety i 4 damy.
3
terminex:
Zad. Oblicz stężenie procentowe roztworu, gdzie na 4 cząsteczki propanolu przypada 8 cząsteczek wody
4
K:
udowodnij że suma liczb 3
27
+ 3
29
jest podzielna przez 30. Zapisz obliczenia
2
Madziaaaaaaaaa:
W pewnym liceum, wśród uczniów 3 osobowej klasy (kazdy uczeń pochzi z innej rodziny) zebrano dane na tmat posiadango rozeństwa. Oto wyniki: 9 uczniów nie ma rodzeństwa , 16 uczniów ma
2
agnieszka:
hej
to znowu ja i znowu trygonometria:( cos3x=cos4x
2
asia:
WYZNACZ TRÓJMIAN KWADRATOWY y=2x*+bx+c wiedząc zejego pierwiastki to −4 .1/4trójmian
3
John Johnson:
http://matematyka.pisz.pl/strona/1421.html
0
Madziaaaaaaaaa:
W pewnym liceum, wśród uczniów 3 osobowej klasy (kazdy uczeń pochzi z innej rodziny) zebrano dane na tmat posiadango rozeństwa. Oto wyniki: 9 uczniów nie ma rodzeństwa , 16 uczniów ma
9
Madziaaaaaaaaa:
Na ile sposobów można umieścić w 7 szufldach 3 bluzki tak aby kżda była w innej szufladzie?
4
Malik:
Nie wiem jak z tego wyliczyć x :
7
o.n.a :
wiedząc, że sin α − cos α = 1/4 wyznacz sin α + cos α
1
Madziaaaaaaaaa:
Z urny w której jest 6 kul czarnych i 4 zółte wyjęto dwa razy po jednej kuli ze zwracaiem. Oblicz prawdopodobieństwo że wyjęto kule jedaowc kolorów.
2
meg:
Rozwiąż równanie sinx+
√
3
cosx=1. Wyznacz wszystkie rozwiazania tego rownania ktore naleza do przedzialu <−π,2π>.
Wytłumaczy mi ktoś?
1
Madziaaaaaaaaa:
Spośród liczb dwucyfrowych wybrano dwa azy po jednej bez zwracania. Oblicz prawdopodobińtwo e dwa razy wybrano liczby parzyste.
10
Dubessa:
Wyznacz dziedzinę f. określonej wzorem f(x)=
√
−
1
2
x + 3
62
michelos:
Mam takie 4 zadania do rozwiązania i bardzo proszę o rozwiązanie ich i żeby było zrozumiale napisane
:
1
Ania:
Rozbijanie ułamka.
2
letoszka:
wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt P (1,1) i prostopadłej do prostej l: 2x−6
7
Bart:
W trójkącie równoramiennym ABC
ac=bc podstawa ab = 8
√
5
= cf, gdzie cf jest wysokością
1
matma:
Witam. Oto przykład: z=3x
4
y−x
2
+5y
2
1
xvc:
Określ monotoniczność funkcji y=|1−2
x−2
|−1
8
maturzystka2011:
hej, maturę mam za miesiąc. W sumie rozumiem wszystko z matmy. ale kompletnie nie mogę sobie poradzić z zadaniami odnosnie kombinacji, permutacji. kiedy to sie stosuje? prosze o jakas
1
o.n.a :
wiedząc, że sin α − cos α = 1/4 wyznacz sin α * cos α
3
jaaaaaaaaam:
w graniastosłupie prawidłowym trójkątnym przekątna ściany bocznej tworzy z płaszyzną podstawy kąt 60
o
. Wiedząc ze graniastosłup ma wysokość 10
√
3
cm oblicz objetosc tej bryly
1
matma:
Witam. Oto przykład: z=3x
4
y−x
2
+5y
2
2
Belek:
Chyba juz wiem o co chodzi w matematyce
0
Evvel:
W równoległoboku o kacie ostrym 60 stopni stosunek kwadratów długości przekątnych jest równy
37
13
. Wyznacz stounek długości boków tego równoległoboku.
9
buba:
pomóżcie, nic nie rozumiem
!
0
Evvel:
Rąb o koncie ostrym α i boku długości a podzielono prostymi wychodzącymi z wirzchołka tego kąta na 3 częsci o równych polach. Wyznacz długości odcinków tych prostych zawartych w rombie.
0
Evvel:
W trapezie równoramiennym ABCD o podstawach ab i cd kąt CAB = α , kąt CAD = 2α. Wyznacz długośc boku CD jeżeli długość AB = 24,8cm i cos α = 0,9
5
Ania:
Całka. Morduję się z tym już godzinę i dalej nie mogę rozwiązać...
3
Aśka:
:::rysunek::: Wyznacz miarę kąta środkowego α zaznaczonego na rysunku
1
Mulinka:
Wiedząc że S
3
=20 S
5
=100 Oblicz a
1
i q (ciag geometryczny
1
maturatobzdura:
Wyznacz zbiór wartości funkcji f:N→C określonej wzorem (−1)n*n/2, gdy n jest liczbą parzysta
1
Aśka:
0
maturatobzdura:
okresl liczbe rozwiazan danego rownania w zaleznosci od wartosci parametru a. Dla tych wartosci parametru , dla ktorych istnieja rozwiazania, podaj te rozwiazania .
9
maja:
sprawdzi mi ktoś? rozkład wielomianu na czynniki.
2
???:
Narysuj wykres y=|1−2
x−2
|−1
3
bulbazaur:
Witam Was
0
iza:
oblicz: a) [4 * (0,5)
√
3
]
2
+
√
3
3
Przemek:
POMOCY
Oblicz.
2
Gocha:
Sporządź wykres funkcji: y=−2
−
x
−2
2
Iza:
Całe równanie wygląda tak.. sin 3x = sin ( 2x + x) = sin 2x *cos x + sin x*cos 2x =
2
ROZRYWKA....:
Znacie jakieś fajne piosenki? W stylu techno lub jakieś melodie...
4
fragles:
bardzo proszę o pomoc
!
4
Kryśka;):
Mam pytanie, wiem że głupie ale no trudno xD cheh
1
Magdalena:
Oblicz liczbe wszystkich liczb dwucyfrowych podzielnych przez 3
0
justy:
Prostokątnei działki długości i szerokości stosunek jest 5:3. Działki długośc 400m większy niż szerokość. jaka jest działki objetośc?
0
o.n.a :
wiedząc, że sin α − cos α = 1/4 wyznacz sin α + cos α
8
pomóżKobiecie :):
oblicz : 36 0,5−log6 3 ( to od zera powinno być na górze )
1
lukas:
witam mam zadanko rozwiazane od nauczycielki ale nie wiem skad on wziela to ze:
1
xxx:
wiedząc, że α jest katem ostrym a tg α = 5, wyrażenie : sin α − cos α/ sin α + cos α jest równe a) 2.3 b) 4 c)3 d)1
7
Jola:
3n−2
Mając ciąg an=
n+1
a)oblicz trzy pierwsze wyrazy ciągu
13
b) który wyraz ciągu jest równy liczbie
6
c)które wyrazy ciągu są mniejsze od 2?
0
justy:
1
Rayan:
Stopień wielomianu : W(x)=(x+1)(2x+3)
2
(x−1)
3
jest? Moze ktoś wytłumaczyć jak to sie rozwiązuje
Przysnąłem na lekcji a potrzebne mi na teraz
3
Jola:
5n + 26
Ile wyrazów ciągu o wzorze ogólnym an=
jest większych od 4?
2n − 1
2
Michał:
Wyznacz te wartości parametru m (m∊R), dla których punkt A=(2−m, m+1) należy do prostej o równaniu 3x−y+5=0.
0
pecelos:
wiedząc, że α jest katem ostrym a tg α = 5, wyrażenie : sin α − cos α/ sin α + cos α jest równe a) 2.3 b) 4 c)3 d)1
0
IzabelaB:
określi liczbę rozwiązań równania |x−m|=3m−1w zależności od parametru m
0
Rayan:
Stopień wielomianu : W(x)=(x+1)(2x+3)
2
(x−1)
3
jest? Moze ktoś wytłumaczyć jak to sie rozwiązuje
Przysnąłem na lekcji a potrzebne mi na teraz
5
Weronika:
:::rysunek::: Obliczyć prędkość obrotową n wału biernego oraz średnice koła D2 w przekładni ciernej o stałym
5
Friend:
:::rysunek::: Objetosc prostopadłoscianu, którego wysokosc ma długosc 10 cm, równa sie 480 cm3.
0
Gumicha:
Mając dany obwód trójkąta równy 16, promień okręgu wpisanego w ten trójkąt równy 6, ustal możliwe długości boków tego trójkąta. Załóż, że jest on prostokątny.
1
danus792:
3
michal:
Do worka wrzucono 50 losów loteryjnych w tym 15 wygrywających.
Wyciągamy dwa losy. Jakie jest prawdopodobieństwo, że oba losy są wygrywające? Jakie jest prawdopodobieństwo, że co
2
zadankomale:
Drut długosci 27m pocieto na trzy czesci , ktorych stosunek dlugosci jest równy 2:4:3 jaka dlugosc ma najkrotsza z tych czesci?
4
bywaitak:
Cześć : )proszę o pomoc i krótkie wytłumaczenie, bo naprawdę nic nie rozumiem
25
morfepl:
Odkopałem zadania z finału olimpiady matematycznej w gimnazjum w roku szkolnym 2007/2008 dla
6
jacyków:
7
1
2+7
1
3
1
domi:
oblicz sin
4
α−cos
4
α wiedzac ze cosα=pierwiastek z 7 dzielone na 4
0
jola:
może mi ktos pomóc do obliczyć
31250 1
0
Oł:
Ile jest liczb dwucyfrowych, w których cyfra dziesiątek jest większa od cyfry jedności ? poszę o wyjasnienie
0
domi:
oblicz sin
4
α+cos
4
α wiedzac ze αcosα=
1
4
5
roman:
witam wszystkich czy moze mi ktos wytłumaczyc jedna rzecz do ktorej nie jestem tak do konca przekonany :
1
Marta1707:
1.podaj wzsystkie rozwiązania równań należące do przedziału: (0;2π) a) tg(x−1)=1
11
meg:
Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest dwa razy krótsza od krawędzi podstawy tego ostrosłupa. Wyznacz miarę kąta: dwuściennego pomiędzy dwiema sąsiednimi ścianami bocznymi tego
archiwum 447,
446
,
445
,
444
,
443
,
442
,
441